28 February, 2008

Bild och text hänger inte på något sätt ihop…

trakig.jpg

Negerhora – nu i en mobil nära dig!

Nääää… tänker jag, inte i min rara mobiltelefon!
Men rapporteringen är riktigt och orden arabfitta och negerhora finns i Sony-Ericssons ordbok och genast känns min mobil nedsmittad.
Diskriminerar de åtminstone jämlikt undrar jag och tar fram ett nytt meddelande för att skriva arabkuk – men nej det finns inte något sådant ord. Negerkuk då, det måste vara ett begrepp, men mobilens ordlista föreslår negerjul – ”Kommer ni att fira negerjul i år?”
Nuance, bolaget som utvecklat ordboken år Sony Ericsson påstår att de förolämpande orden är en slump – som diskriminering i övrigt då?

Comment on this post: 1 COMMENT

26 February, 2008

Quatuor

autumn.jpg

Comment on this post: 3 COMMENTS

21 February, 2008

Ming & Tiny

mingtiny.jpg

Jag bad Ming hålla upp min A World History of Photography för att få en bild till det här blogginlägget som länkar till min text om fotografen Mary Ellen Mark på Kvällsposten Kultur idag. Bilden till höger föreställer Tiny, fotograferad av Mark år 1983, och den är med på utställningen.

Tanken var att skriva om Sveriges dokumentärklimat genom att utgå från Mark. Jag önskar min text vore lite bättre, jag har en poäng men får inte helt fram den.

Conny C-A Malmqvist står för recensionen av själva Mary Ellen Mark- utställningen. Se den innan den lämnar Sverige ☺

Comment on this post: 1 COMMENT

20 February, 2008

The Room

room.jpg

My morning paper tells me there has been a press conference in this particular room and photographer Ingmar D Kristiansen documented this event.

Last summer I was in this same place – a very kind caretaker unlocked the doors – and I photographed this room that is often used for official events concerning The University of Lund. The summer day I spent there was an empty day, the caretakers last day before his vacation and very few people moving around this old and big building.

Why am I infatuated with this? The roomliness of life – how rooms fill up with people and serve as silent witnesses of emotions, words, disagreement, announcements…

… the diversity strikes me, Kristiansens image of the room; full of people, strong emotions, something being put to rest, and my image where the room rest in summer day light and only myself there to record it.

(Tredje bilden på Sydsvenskans “bildspel” är av detta rum.)

Comment on this post: 0 COMMENTS

18 February, 2008

Överbeskyddande?

fran-abbas-rezais-privata-album-fotograf-jmnilsson.jpg

Från Abbas Rezais privata album.

Kniv i hjärtat imorse då jag läste Rakel Chukri i Sydsvenskan.

Tidigare skrev jag en kandidatuppsats i dokumentärfoto vid namn Bilden av Fadime; fotografiets väg till en ikoniserad status. Arbetet innebar att jag följde Fadime och även mördade Abbas Rezai i spåren via fotografier. Att komma i kontakt med deras öde förändrade något inom mig.

Det som sårar mig i Chukris text är ordet överbeskyddande ”flickans mamma har själv beskrivit hur överbeskyddande brodern var” – det känns så överlägset och nonchalant, mamman beskriver hur brodern försöker styra systern in i minsta detalj. Är det överbeskyddande om man dominerar, manipulerar, misshandlar, tvingar? Jag träffade en gång en man som sa ”jag älskar min fru så mycket att jag låser in henne.” Är överbeskyddande rätt definition?

Jag skiter i vilken kultur som ligger bakom dessa mord och när jag tänker på kurder tänker jag på Dilsa, Dilba och den där andra syrran som dansar bakom E-type – alltså på intelligens och begåvning. Om jönköpingsungdomar blir mördade när de hävdar den typen av mänskliga rättigheter som är självklara för mig anser jag det lika omoraliskt.
Individer hävdar rätten till sitt eget liv och mördas jag tycker det är anledning att röra upp himmel och jord.

Comment on this post: 5 COMMENTS

16 February, 2008

Lost…

abandoned.jpg

Comment on this post: 1 COMMENT

15 February, 2008

Familjen von Western-Ribeiro

family.jpg

Jag tog bilden till det här reportaget som gick i Metro på Alla hjärtans dag, bilden ovan är tagen vid samma tillfälle.

I globaliseringens tid finns det en strävan att allt ska kunna röra sig fritt över världen, över alla gränser; kapital, varor, mat, företag… – allt utom människor.

Comment on this post: 0 COMMENTS

12 February, 2008

Du skall icke klona

fenton.jpg

Jag inbillar mig att det är bättre att försöka hitta metoder för att vara trovärdig än att försöka hitta metoder för att verka trovärdig.

Kloningsdebatten måste ha legat och pyrt för Dareberg behövde knappt blåsa på den för att den skulle flamma upp.

Går inte det hela tillbaka på en förlegad idé, den om fotografiet som skrupelfritt sanningsvittne och att media vill att allmänheten ska känna sig trygga i den föreställningen? Fotografiet kan göra vissa anspråk på verkligheten men även pressfotot är en uttolkad beskrivning där NÅGON visar och berättar.

År 1855 var fotograf Roger Fenton inbäddad, för att använda en modern term, i Brittiska armén för att skildra Krimkriget, bilden ovan är av honom och därifrån. Det är osmakligt att attackera någon som varit död i över 100 år, men ändå – Fenton var en nyttig idiot, maktens hantlangare, ett verktyg i brittiska krigsherrars propagandaapparat. De 360 exponerade glasplåtar han fick med sig från uppdraget skildrar kriget som en soft söndagsutflykt, inga döda, inget jobbigt, utan en mysig plats där ordning och klasskillnader upprätthölls. Ponera att vi ifrågasatte Fentons skildring av Krimkriget och att han försvarade sin heder med att säga bilderna är oretuscherade, jag har inte tagit bort en enda liten grej från dem…

Det är bra om tidningarna diskuterar och drar upp etiska riktlinjer om hur efterbearbetning ska gå till så länge inte de stora frågorna döljs och en icke-klonande fotograf = en etisk fotograf.

Pressfotografer är såvitt jag har märkt oftast hederliga, många känner en lojalitet mot människor de möter och det som ska beskrivas. Vidare finns en kännedom om att fotot lämnar ut individer på ett särskilt sätt. Men jag är säkert inte den enda fotografen som fått höra instruktioner som hon ska se förtryckt ut eller andra detaljerade anvisningar från redaktörer, reportrar eller andra som vill sälja lösnummer och då vill iscensätta bilder som ska verka dokumentära. Inte heller det skicket är alltid oetiskt men jag tycker att sådana val utgör ett större problem än att klona bort något meningslöst.

Mycket blir till ”sanningar” bara för att det upprepas tillräckligt ofta. Människor måste kunna lita på fotografer – är det så? Är det inte ännu bättre om mediekonsumenter tänker kritiskt och självständigt? Bråkdelen av en sekund är sällan nyanserad och jag är av den för somliga kontroversiella uppfattningen att en fotograf får välja sida, får trampa på ömma tår och till och med får utnyttja människor om det är en angelägen historia.

Kanske var jag orättvis mot Fenton, han drog runt på ett mörkrum på hjul, 700 glasplåtar och en massa kemi som han försökte skydda från värme och damm medan han utförde sitt uppdrag. Men jag hoppas och tror att de som då betraktade hans bilder insåg att de inte redogjorde för hela sanningen om Krimkriget.

Comment on this post: 0 COMMENTS

6 February, 2008

A practical subject…

limits.jpg

In my own work, whether text, image or whatever – I am above all aware of my limits.

Förresten… text på Kvällsposten Kultur idag, jag fotograferade balettdansören på filmen men kan inte hitta bilderna – jag har ärvt en sjuka av min pappa – allt som inte omedelbart kan användas ska slängas… idiotiskt!

Comment on this post: 1 COMMENT

4 February, 2008

I used to be here…

iwashere.jpg

sugary silence and solid moments of instance

Comment on this post: 0 COMMENTS

    Archive