31 July, 2008

What caught my eye – 2

What caught my eye – 1 

Mitt första minne var av ljus silat genom en persienn. Ljus som åstadkom ett knasigt mönster mot en blekgrå tapet. Sedan har det bara fortsatt.

Det har alltid handlat om erövring. När jag började fotografera upplevde jag, eftersom jag är arrogant, att jag bild för bild tog världen i besittning. Snart insåg jag att det inte var världen i sig utan ett visst ljus som studsat mot världen vid ett visst tillfälle som jag lagt under mig. Och det var bra nog.

nara-dar-vi-hyrde-skridskor-och-skidor.jpg

jag-tog-en-genrebild-angaende-brottsofferstodjare-i-den-dar-porten.jpg

vid-sjukhuset-dar-jag-fodde-min-son-och-lag-inlagd-nar-jag-hade-lunginflammation.jpg

mittemot-skolan-dett-var-nedforsbacke-och-alltid-halt-under-vinterhalvaret.jpg

jag-passerade-varje-dag-men-det-satt-aldrig-nagon-dar.jpg

gymnasieskolan-dar-min-dotter-gick-en-teaterkurs-pa-kvallarna.jpg

Comment on this post: 5 COMMENTS

21 July, 2008

Äntligen!

alnarp1.jpg

alnarp2.jpg

Jag har åkt dit vid flera tillfällen, men misslyckats. Så frustrerande att se med ögat att ”här finns det bilder” men inte lyckas ”få tag” på dem. Endera har det blivit foton av ful-piktorialistisk karaktär med motiv som stenhus, slott, ormbunkar och klätterrosor eller ”vanliga” bilder, flacka, utan ljus eller nerv. Irriterande att inte lyckas fånga något av värde och man vet att det beror på en själv.

Jag har en teori om att natur är det svåraste att fotografera – en bild av en blomma måste vara fantastisk för att alls vara bra (?). Blomman måste ”tillverka” sin egen magi, bära sin egen historia, den får inte de automatiska fördelar som människan eller det kopplat till människan får på bild.

Ett speciellt ljus smög sig på den dagen – innan-ovädret-ljus, men mer cyan än vanligt. Ljusets ton har i varje given stund en rad olika komponenter. Vid det här tillfället var det något med molnen och sommargrönskan som om dessa två ”positioner” studsade ljuset mellan sig. Jag använde stativ, ƒ 22 – det blåste och jag hann bara få tre som jag gillade innan det började vräka ner.

Comment on this post: 5 COMMENTS

18 July, 2008

Sjöfartsgudinnan

sjofartsgudinnan.jpg

”I allas ögon” – en jävligt rolig utställning på Dunkers i Helsingborg.

Min text om utställningen hittar du på Kvällsposten Kultur idag.

Sådan super trevlig dag jag hade i Helsingborg, först kollade jag utställningen och då träffade jag ett gäng herrar vilka var vänner sedan tonåren. Efter det gick jag på stan för att leta upp de aktuella konstverken med hjälp av fin bok och karta som jag fått på Dunkers och då mötte jag Rut som nämns i texten.

Förresten, har du helkroppstatueringar, bor i södra Sverige och kan tänka dig att bli fotograferad naken – hör av dig. :-)

Comment on this post: 3 COMMENTS

17 July, 2008

Medför detta svåra frågan:

ludwig.jpg

Spot The Wittgenstein.

Jag borde skärpa mig men det är knark och jag kan inte sluta roa mig med ”automatisk översättning”.

Om Wittgenstein maskinellt översatt från engelska;

Han började med att försöka minska alla matematiken till logik och slutade med att hitta de flesta metafysik som skall nonsens. Måndag 29 mars 1999 
Om du vill titta filosofer våndas – och som inte skulle? — Medför detta svåra frågan: Tänk dig att du får antingen a) lösa ett stort filosofiskt problem så övertygande att det inte finns någonting kvar att säga (tack till er, en del av området stänger för alltid, och du får en fotnot i historien), eller b ) Skriva en bok för sådana kittlande bestörtningen och kontroverser att den stannar om den nödvändiga behandlingen listan under århundraden framöver. Vilken skulle du välja? Många filosofer kommer motvilligt erkänna att de skulle gå för alternativ B). Om de tvingades välja skulle de hellre läsa än rätt. Den österrikiske filosofen Ludwig Wittgenstein försökte utmärkt att gå till) och hamnade med b).

Jag som alltid misstänkt att Derrida (den filosof som skapade dekonstruktionsbegreppet) var en charlatan, inte som författare men som filosof, tycker mig plötsligt skönja en dekonstruktion med åtminstone pedagogiska poänger.

Comment on this post: 4 COMMENTS

15 July, 2008

Strange Fruit

strange-fruit.jpg

Somliga påstår att människor är sig lika över tid och plats, men det är lögn. Kanske gäller det vissa behov men jag slås av hur olika vi är och hur mycket vi förändras. Mamma tog reda på en massa fototidningar åt mig från 60- och 70-talet som hennes granne var i färd med att slänga. Bilden ovan är från 1972. Vad var det med folk på den tiden? Särskilt nakenbilderna, som vid Gud är välrepresenterade i dessa tidningar, är helt galna – wacko, helknasiga. Slutsatsen är att människor måste ha haft en annan syn på kroppar och estetik. Bilden ovan är tagen av fotograf Leonard Soned från New York; ”ett av de hetaste namnen inom den s.k. nya fotografin just nu” står det att läsa i Foto.

I morse dundrade vemodet in och sköljde över mig, vithet hängde i luften och vädret kunde inte bestämma sig för sol eller moln. På natten såg jag bilder på Facebook av mina forna arbetskamrater uppe i Norrland och den där känslan av tillfällighet som jag verkar fallen för infann sig. Igår vinkade jag av och slängde slängkyssar efter bilen när sambon åkte till farmor och farfar med alla barnen. Vid vårt första barns födelse tänkte jag; ”Hur ska jag kunna koncentrera mig på något annat än den här lilla människan som bajsar flera gånger varje natt och vill äta en gång i kvarten?” Nu känns den sammanhängande tystnaden som förvarnar om medelåldern märklig; ”Hur ska jag kunna koncentrera mig utan tonåringen och hennes vackra, mjälla ungflicksstim som sover över tio i taget och som man får välta ur sängen, eller mellandottern med sitt ’crew’ som pysslar, planerar och nästan leker ihjäl sig, eller sonen med sina ’hangarounds’ som spelar Indiana Jones, äter upp all frukt och samlar kvistar och stenar framför dörren.

Grannarna flyttar. Håkan och Anna som är snälla och ger mig choklad på min födelsedag, ”det är bara till dig”, säger de, de har bott här längst – allt ändras. Ett säreget kärleksfullt berömmande mail från min väninna Lucia som jag inte sett på länge damp ner. Vi träffades i tonåren på Tempo vid Möllan i Malmö och Lucia var den snyggaste tjej jag sett med mandelformade ögon, svart hår och sådana där slaviska kindknotor som skvallrar om dramatisk karaktär. Hennes sinne för parfym, vackra sjalar och känsla för hur en smörgås ska se ut imponerade, det måste vara nedärvt genom generationer, tänkte jag.

Tid är en värdig motståndare – en motståndare supréme.

Jag väntar själv på att den här texten ska nå fram till en slutpoäng.

Datorn är delvis sönder – musen fungerar inte vilket gör mitt liv MYCKET BESVÄRLIGT, jag måste använda de där pilarna på tangentbordet för att navigera mig fram genom texten. Min deadline för den intervju jag gjort med fotograf Lars Dareberg för Kamera & Bild närmar sig obönhörligt så jag hinner inte lämna på lagning. Darebergporträttet kommer att bli sjukt spännande för alla er som vill veta hur en bildjournalist som ofta rör sig i sportens värld tänker och arbetar. ☺

Fotograf Leonard Soned producerar stora mängder material fram till år 1972; bildreportage, omslag till de stora magasinen, illustrationer till barnböcker, resebroschyrer, skolmaterial, han ger ut fotoböcker och mer. Därefter ramlar han av jordens yta – nästan. Det enda arbete han utför efter 1972 är att illustrera en tidning som förespråkar droger, framförallt LSD. Enligt uppgift dör Leonard Soned i New York 1979, 37 år gammal.

Comment on this post: 12 COMMENTS

6 July, 2008

Who Are They?

who-is-the-photographer-of-this-image.jpg

My strategies are often grand and unattached to reality – the photo-essay book I want to write is no exception.

Above attractive man and woman found in thriftshop; typical the Eighties, I’d say. I mean to find these two and talk to them about what makes them sad, what makes them happy, ask them if this image ever meant something to them, what effect this shoot had on their lives. Then I will write an essay about it.

I suspect they are professional commercial models, probably Americans (?)

My quest has begun.

Comment on this post: 3 COMMENTS