Pasolini om konspirationer

Pasolini prossimo nostro02

Avbryter arbetet för att delge er ett citat som träffar konspirations-nutiden mitt i veka livet. Jag fann det i den sista intervjun med Pier Paolo Pasolini från år 1975 som gjordes av Furio Colombo och är översatt till svenska av Nina M. Olsson. Texten är publicerad i det senaste numret av Aorta.

En mening från ett långt svar som tycks handla om situationen i Italien:

Vi är speciellt glada för konspirationer eftersom de befriar oss ifrån tyngden av att genast konfronteras med sanningen.

Har han rätt? Är det vår oförmåga/ovilja att stå ut med sanningen som skapat vår benägenhet för konspirationsteorier?

THERE ARE 14 COMMENTS ON “Pasolini om konspirationer”

Tweets that mention Pasolini om konspirationer | Jenny Maria -- Topsy.com

8. December 2009 at 00:24

[...] This post was mentioned on Twitter by Jenny Maria Nilsson, zooey. zooey said: Jag tror han har rätt. Och att det är en… mänsklig svaghet, ibland en nödvändighet. RT @jennymariaa: Bloggelibloggat http://bit.ly/5AXLFq [...]

Mats L

8. December 2009 at 01:10

Jag tror att konspirationsteorier oftast kommer sig av projecerade inre smärtor (trauma) som söker efter ett utlopp en förklaring. Men de är dom ju högst omedvetna om själva.

Pernilla S

8. December 2009 at 08:43

Tror definitivt att det handlar om ett sätt att handskas med sanningen. Tycker det finns intressanta saker att hämta i vetenskapsteoretiska utgångspunkter som dyrkar konspirationsteorier. Ett bra ex är Riceurs Misstänksamhetens hermeneutik. Där är sanningen inte möjlig, men du kommer närmare himlen, förlåt sanningen, om du misstänker något annat än hur det ser ut.

Jenny Maria

8. December 2009 at 10:12

Mats, jag har varit inne på de tankarna i det avseendet att jag funderat över om det kan vara en läggning hos personer eller som du skriver något slags trauma som utlöst sådant beteende. För det går ofta igen, en person tror ofta på konspirationsteorier generellt.

Pernilla, ”Misstänksamhetens hermeneutik” – vill jag läsa. ”Du kommer närmare himlen, förlåt sanningen, om du misstänker något annat än hur det ser ut.” Så är det ju och så är det även i religiösa, fundamentalistiska grupper. Du bevisar din tro genom att tro på något som är vansinnigt men som Gud har sagt.

Är det inte också en i alla avseenden känslomässig bedömning? Jag tänker på de uppenbara konspirationsteorierna som till exempel den aktuella där det menades att det var tillsatt gift i svininfluensavaccinet för att avbefolka planeten. Det hänvisas alltid till sakliga bevis men bygger alltid på irrationella känslor.

Thomas Nydahl

8. December 2009 at 15:09

Jenny, jag läste texten i Aorta. En oerhört stark text, inte minst mot bakgrund av att han mördades några timmar senare. Hans egen död har givit upphov till en mängd konspirationsteorier. Tanken – den förbjudna – som slagit mig många gånger är att han kanske dödades just när han skulle köpa sex. Liksom Palme mördades av ett fyllo som ville ha skottpengarna. Om sanningen är så banal dras vår existentiella matta undan. Just tiden efter 11 september är vår värld full av konspirationsteorier och många av de mest totalitära rörelserna har dem som sin livsluft.

Jenny Maria

9. December 2009 at 00:44

Thomas

vilket utmärkt nummer av Aorta, inte minst din text. Numret var så välavvägt.

Jag läste om Pasolinis mord och såg att de öppnat utredningen åter år 2005. Det är väl inte en särskilt långsökt tanke om att han skulle köpa sex… (?) Men det verkar väl vara ett banalt mord snarare än ett politiskt? Även om många ville se Pasolini död och säkert var glada när han blev mördad.

Lika banalt som att rattonykterhet dödade prinsessan Diana, eller som du säger ett fyllo dödade Palme. Nog finns det politiska mord men ofta är det nog så att kändisar drar till sig sådana aggressiva personer utan djupare tankar och att det är outhärdligt simpelt.

Thomas Nydahl

9. December 2009 at 11:24

Tack för ditt svar Jenny, nej jag menade inte att det var en långsökt tanke med själva sexköpet, utan att det var i samband med det han mördades och att det kanske inte alls var ett planerat politiskt mord. Att dessa dock finns ska gudarna veta, inte minst i vårt grannland Ryssland där man nu mördar journalister om de skrivit minsta kritiska ord om Putin och krigsmaskinen. Det sista tror jag däremot du har alldeles rätt i att det där med kändisskapet och aggressiviteten hänger ihop. Det är obehagligt. Samtidigt tror jag att människor också måste lära sig hur långt de ska gå för att tillfredställa veckopress och tv-soffor. Man måste inte leva sitt liv på löpsedlarna. Större integritet skulle kanske minska riskerna för dårarnas anfall?

Jenny Maria

9. December 2009 at 15:38

Mina tankar löper som dina. Det är spekulation eftersom jag inte vet så mycket men när jag läser om Pasolini så tänker jag att han var en av dem som var misshaglig men ingen med politiska syften skulle vågat mörda honom om de inte kunde vara säkra på att inte bli upptäckta. Han var alltför populär, alltför synlig det skulle kosta för mycket att bli anklagad för mord på honom.

”…mördar journalister om de skrivit minsta kritiska ord om Putin och krigsmaskinen” Så tänker jag ofta, varför sy ihop långsökta konspirationskonflikter när det hela tiden finns politiska mord utförda av människor som försöker hindra yttrandefrihet. Jag vet inte om det stämmer men om man läser till exempel på Vaken.se så verkar det som om personerna där är intresserade enbart av konspirationsteorier och inte alls av att arbeta för till exempel ett gott samhälle. Som om drivkraften är att visa att man är medvetet förfördelad, som om paranoian i sig är det attraktiva.

Intressant också att individer som ”gillar” konspirationsteorier inte endast håller en för sann utan gärna hänger sig åt samtliga.

Andreas Birath

10. December 2009 at 08:51

Jag tror att en del människor har lättare för att hänge sig åt konspirationsteorier. Detta grundar jag bara på egna erfarenheter. Sedan tror jag starkt på att konpirationsteorierna spirar när livet känns svårt.

Jag tänker ibland att hindsight bias har viss betydelse för konspirationsteoriernas existens.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hindsight_bias
http://www.acc.umu.se/~sorebrd/edu/mdi/tankande.html

Andreas Birath

10. December 2009 at 08:53

Förösker också hitta Peter Englunds text om hur vi vill att historiskt stora händelser också ska ha stora orsaker – att vi har svårt att fatta hur något omvälvande kan bero på något banalt. Men hittar den inte.

Andreas Birath

10. December 2009 at 10:15

Hittade den:
http://www.peterenglund.com/textarkiv/mordet-olofpalme.htm

Suget efter symmetri som orsak till konspirationsteorier. Låter bra i mina öron – symmetriskt liksom.

Jenny Maria

10. December 2009 at 12:09

Den där texten är suverän- Och handlar om det som är vår arts tillgång och besvär. Att vi vill ordna till det, det ska vara ordning – det ska bli en berättelse och sanningen offras för dramaturgin utan att vi är medvetna om det.

Nemo

10. December 2009 at 19:14

Konspirationsteorier är för dem som vill komplicera verkligheten mer än nödvändigt. Där det enkla blir omöjligt att begripa och då kanske ett visst behov av spänning och sökande efter en imaginär verklighet kan vara lika kraftfullt som sökandet efter andligt välbefinnande, en gud, ett väsen

Jenny Maria

11. December 2009 at 12:46

Det tror jag du har rätt i. Och åter handlar det om att inte riktigt stå ut med eller vilja ha sanningen.

COMMENT ON THIS POST