Elvatusen före skatt

Anna Ancher

Igår besökte jag Arken för att se Anna Anchers måleri, jag fann mig i sällskap med danska dagisbarn, skolbarn, pensionärer och somliga i åldrar däremellan. Tisdag förmiddag och fullt med folk – i Sverige är jag alltid ensam på konsthallar vid den tiden. Akta, ni skymmer konsten, ropade jag – nej, det gjorde jag inte.

Innan jag for dit läste jag i tidningarna om Rädda Barnens rapport om barnfattigdom och idag kommenterar Hanne Kjöller rapporten på ledarsidan i DN. Gör Kjöller sig blind eller är hon blind? Hon hävdar, som hon gör vid varje slik anmälan, att det inte handlar om riktig fattigdom. Kjöller har minsann, som enda svensk låter det som, varit i andra länder och sett ÄKTA misär.

Absolut fattigdom är alltså en ensamstående med barn som har 11 000 före skatt i månaden – månad efter månad. Förstår Kjöller inte siffror? Hur kan hon tro att det handlar om brist på märkeskläder eller uteblivna semesterresor när det gäller 11 000 per månad som ska betala skatt, hyra, fasta kostnader o.s.v.

På den summan måste det gälla just mat på bordet och kläder på kroppen.

Sverige är för de flesta fortfarande ett välfärdssamhälle, men det finns föräldrar som har svårt att få råd med grundläggande behov för sig själva och sina barn. Det är ohederligt att förneka det. Kjöller, läs Alakoski!

Lars H Gustafsson

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Elvatusen före skatt”

Hanna

2. February 2011 at 13:11

Ja just det fattigdom är relativ
I många länder kanske det är ok att springa runt och näcka liksom att bo i ett sjul eller koja
Men i sverige kan man inte leva så allså är fattigdom något annat här Barn som inte deltar i gemensamma aktiviteter på skoltid, inte hat fritidsintressen, at affärerna måste blanda gamla matrester med klorin för att de inte ska stjälas innan destruktion, tiggeri och ökad brottsklighet liksom hemlöshet
Är det värdigt ett land som vårt att ha det så?

Tweets that mention Elvatusen före skatt | Jenny Maria -- Topsy.com

2. February 2011 at 20:06

[...] This post was mentioned on Twitter by Daniel Swedin, Maria Maruska, Ingrid Folkesson, Malin Morell, Kapten Kloss and others. Kapten Kloss said: RT @oskcar: Läs @jennymaria:s text http://jennymaria.com/?p=1578 och klicka därefter på länken Lars H Gustafsson längst ner i inlägget. … [...]

Snälla Fredrik Lindström | Av månsken växer ingenting

2. February 2011 at 21:54

[...] fattigdomen i Sverige genom att tala om fattigdomen på andra kontinenter. Så undviker man nogsamt ämnet. Fattigdom, även relativ fattigdom, [...]

Kristina

7. February 2011 at 16:19

jag läste också Hanne Kjöller. Skulle vilja säga at jag blev chockad men har tyvärr läst för många ledarsidor på DN

När man som HK omhuldar en politik som bygger på illusionen om att alla människor per automatik föds med samma förutsättningar så går det ju inte att erkänna att det finns en underklass vars vilkor bara blir sämre och sämre. Nä då får man het enkelt låtsas som att 11 000 före skatt är en jättebra lön – hon kan säkert namnge flera stycken fattiga barn som hon träffat på sina utlandsresor som gladeligen skulle byta rakt av . Tyvärr är det inte alla som likt Hanne behöver åka till Sudan eller Sydafrika för att konfrontera fattigdom.

Jenny Maria

8. February 2011 at 14:21

Tack Hanna och Kristina för kommentarer.

Just nu känner jag mig uppgiven. Jag tror att det finns värden som många inte längre kan se, värden som vi behöver återerövra men tiden är ännu inte mogen. Jag har en känsla av att majoriteten tror att de som hamnat på fel sida välfärden har sig själva att skylla.

Tänk till exempel att det är möjligt, som med fas 3 arbetslösa, att ge folk några tusen för heltidsarbete medan redan rika får betalt för att dessa personer arbetar hos dem. Det finns allt färre spärrar mot att utnyttja människor som inte klarar sig i vårt samhälle.

COMMENT ON THIS POST