Du skall icke beskriva! Utan recensera.

Thomas

Skärmdump från tidningen Journalisten

Låt mig denna grå och lagom blåsiga vinterdag ge er ett råd: gå inte med obehandlad lunginflammation i tre månader så ni sabbar era lungor och sedan hostar som en tuberkuloskoloni varje gång ni blir förkylda. Jag har själv prövat detta och kan lova er att jag inte funnit några som helst fördelar med det.

Kolla här! Tidningen Journalisten har frågat 28 journalister en rad frågor, bland annat ”Vem är årets journalist?” och fotografen Thomas H Johansson svarade på det Kulturskribenten Jenny Maria Nilsson. Jenny Maria recenserar utställningar när många andra svenska kulturjournalister oftast beskriver dem.

Tack för det! Ni kan inte förstå hur glad jag blev för det här, vilken fin komplimang! Jag anstränger mig särskilt för att skriva bra konstkritik som har fokus mot läsaren då jag tycker konstkritik är eftersatt på våra kultursidor. Till det finns en rad orsaker, men bland annat så tycks några redaktörer tro att konstbevakning är ett slags nödvändigt ont som inte egentligen kan engagera folk generellt. Det är bullshit givetvis.

De där beskrivande texterna som Thomas nämner – alla är överens om att den sortens text är en annan del av konstkritikproblemet. Ändå skrivs de. Bland annat, tror jag, för att många konstkritiker är osjälvständiga och en del av konstvärlden. Som om de skriver främst för konstnären som ställer ut eller för konsthallen och vill bevisa: kolla här så noga jag har tittat på er konst. De menlösa texterna kan tyckas respektfulla, men i längden fyller de inte någon som helst funktion.

(Jag är väldigt svepande nu. Det finns skarp och välskriven konstkritik i Sverige och jag har en handfull favoritskribenter.)

Konstkritik ska vara fullt av åsikter, skvaller, hardcore-folkbildning, vara underhållande och respektlös. (Jag lyckas inte själv helt leva upp till det.) Vilket inte står i motsättning till seriositet, för man ska vara seriös.

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Du skall icke beskriva! Utan recensera.”

Håkan

30. December 2011 at 21:47

Det var en bra komplimang! Det är inte bara inom konstkritiken som man kunde önska mer recensioner och mindre beskrivning.

Jenny Maria

31. December 2011 at 11:28

Beskrivningen ska ingå som något underprioriterat till allt det andra. En väg för att få säga det mer angelägna som behöver förmedlas. Inte som prioriterad “grej” – ska år 2012 se till att ännu mindre falla i beskrivningsträsket.

bernur

31. December 2011 at 12:55

Jag brukar ge mina elever rådet när de ska skriva bokessäer att använda högst två meningar till att beskriva innehållet, och resten till att diskutera, tolka, analysera, kritisera, använda egna synpunkter, åsikter … Ungefär 80 % av eleverna fixar det, så man skulle kunna kräva mer av kritikerna, helt klart …

Jenny Maria

31. December 2011 at 17:22

Varför kunde inte jag ha fått ha dig som svensklärare Bernur?! Jag hade varit ostoppbar.

Gunter

10. January 2012 at 18:11

Mycket tankevackande JM. Den har typen av journalister vagrar oppna sina ogon och se. De formar inte ga konstnarer och forfattare till motes fullt ut. En oformaga som skaver i min sjal. De skriver sa mycket strunt att orden forlorar sin betydelse. Din reaktion ar valbehovlig.
Jag finns nagonstans i natten och laser i man av tid det du skriver. Mitt engagemang i LUG ar omfattande och hjalpbehovet har i Cairo enormt. Du skapar en vacker varld med ditt sprak och dina tankar.

COMMENT ON THIS POST