Konstupplevelser

jag-minns-den-dar-kaktusen-som-reflekteras-i-fonstret.jpg

Middag hos Mor igår. Hon är i färd med att byta bokhylla, och fotografier har blivit tillfälligt flyttade från en byrålåda till en papperskasse som jag istället för att hjälpa till med dukning rotade i. Dessa sex fotografier togs av min storebror, tre av dem genom hans sovrumsfönster, säkert inte länge efter det att han inhandlat sin Puch Dakota, eller nåt. Upprinnelsen till bilderna tippar jag är förälskelse – mopedförälskelse.

Idag hittade jag en bok av Per Rådström på fönsterblecket nedanför en av de jättelika pelargonerna (?) Att komma hem heter den och är en novellsamling. En av sidorna var uppvikt och där stod att läsa:
En god vän jag hade sade en gång till en ung dam på ett tåg: Säg förlåt, ni ser så intresserat på landskapet, fröken. Är ni möjligen från Västergötland?

THERE ARE 11 COMMENTS ON “Konstupplevelser”

Tove

26. August 2008 at 19:42

Fotografierna har något dunkelt evigt över sig, tycker jag, men den blåa färgen dominerar och sätter sprätt på dem, fastän det är något sömningt över det hela.

Det är något speciellt med Västergötland, bygden och människorna har kommit mig nära på många olika sätt de senaste månaderna i olika sammanhang. Jag bor ju i Finland så det är egentligen ganska konstigt.

Jag har läst om von Döbeln, Afzelius och besökt Gunnebo slott och du ä väl också involverad i Västergötland, om jag inte minns fel.

Jenny Maria

27. August 2008 at 07:39

Ja dunkelt är ordet och sömnigt – det är väl så det var, långsamt är hur jag minns min barn/ungdom. Den tiden var en annan värld trots att det inte var så länge sedan.

Jag drömde att jag flyttat till Finland i natt, till Jakobstad. Jag romantiserar kring Finland, typ ”i Finland där har alla integritet” detta skick irriterar folk omkring mig vilket är fullt förståeligt.

Jag har varit mycket i Halland men varför har jag aldrig varit på Gunnebo slott? Bra tips nästa gång ska jag fara dit.

Var kommer du ifrån?

Tove

28. August 2008 at 17:17

Ja, varför har du aldrig varit på Gunnebo slott? Där kommer du att få fina bilder! Jag bor mindre än 20 km från Jakobstad ute på landet.
Så konstigt att du drömde om Jakobstad i natt. Fortsätt att romantisera om Finland men här i “ankdammen” har man ingen integritet heller. Vi finlandsvenskar är så få till antalet.

Jenny Maria

29. August 2008 at 07:21

Jaha – vad märkligt att jag drömde just om Jakobstad – jag hade en arbetskamrat från Jakobstad en gång.

Hur många är finlandssvenskarna och hur stort är området?

Tove

31. August 2008 at 20:25

Vi är ca 300.000 i Nyland, Åboland o Österbotten. Åland är i särställning. Jag vet inte hur stort området är men en karta finns http://www.folktinget.fi/pdf/publikationer/svefin.pdf
De flesta studerar vidare vid Åbo Akademi och man har en bra sammanhållning mellan fakulteterna.

Tove

31. August 2008 at 20:32

Ursäkta det skall var svifin. inte svefin. eller så är det bara http://www.folktinget.fi

Jenny Maria

3. September 2008 at 09:02

Ursäkta att jag fortsätter fråga, du har säkert annat att göra men är det vackert? Trivs du där? Vad kostar stugorna?

Tove

7. September 2008 at 20:19

Trevligt att du frågar och jag ursäktar att jag inte har haft tid att vara vid datorn de senaste dagarna för jag jobbar och skördar höstens gåvor, vilket kan vara ganska arbetssamt. Det är vackert här där jag har mitt hus och jag trivs bra. I Åbo studerade jag för 22 år sedan och Åbo är en vacker stad om sommaren . Vad stugorna kostar vet jag inte. Vilka stugor menade du? Stugor i Åbo eller i Jakobstadstrakten?

Jenny Maria

9. September 2008 at 08:12

”Skörda höstens gåvor” – låter härligt ☺

Ibland har jag haft en idé om att köpa eller hyra en stuga i någon del av Finland, helst då i den svensktalande delen. Jag borde börja med att åka på semester. Finns det någon plats du rekommenderar?

Tove

9. September 2008 at 20:20

Ja, du borde nog börja med att komma till Finland på semester för att känna dig för. Egnahemshus finns i alla prisklasser från 40.000 – 200.000 euro och uppåt ,beroende på plats och i vilket skick huset är. Det finns nog också mindre stugor som man kan hyra ,när man är på semester och det var sådana jag trodde du menade först, när stugor kom på tal.
Den finska skärgården är berömd , t.ex den åboländska skärgården, men också här i Kvarkenområdet är det vackert, Inlandslandskapet är också sevärt men där talar de mest finska, dock finns det svensktalande familjer i Kuopiotrakten men de är få. Min syster och hennes dotter var på ridläger i det området och där kunde ägarinnan svenska. Det finns många sjöar och kuperad terräng där till skillnad från Österbotten, plattlandet som det också kallas,där jag bor. Lappland är en klass för sig och många åker dit på hösten för att se “ruska” dvs färgprakten innan det fryser till. Lappland är ändå ganska okänt för mig, har bara besök det en gång. Du skall nog besöka Finland om sommaren, då det är som vackrast. Jag tycker ju mycket om lövskogarna i Halland, här i Jakobstadstrakten har vi inte så mycket av det. Vi har lite kallare än vad ni har i södra Sverige förstås. Så välkommen till Finland!

Jenny Maria

10. September 2008 at 09:01

Tack Tove och tack för all den här infon. Jag hoppas att mina planer ska bli av.

COMMENT ON THIS POST
    Archive