Förälskelse

liztaylor-paulnewman-catonahottinroof1958.jpg

Jag – eller nej förlåt Liz – och Paul.

Det är tur att jag och Paul Newman inte är samtida för då skulle jag behövt överge min familj och åka till USA för att stalka honom. Kanske skulle jag slutat som Victoria Benedictsson – förnedrande för mig och jobbigt för Paul. Upp till min Paul-Newman-förälskelse-period var fenomenet att älska idoler obegripligt för mig. I elvaårsåldern råkade jag höra hur en äldre väninna försökte öka på min obefintliga hipfaktor genom att säga att jag var ett hängivet Gyllene Tider-fan. ”Gud så vulgärt”, tänkte jag – jag sket i om Gyllene Tider levde eller dog. Men det var i 50-talsfilmer, med luddiga technicolor-rum, beiga lampskärmar och sammetsgardiner som jag hittade honom. Den estetiska, oumbärliga höjdpunkten i sådana rum var en orolig, besvärad, djävulskt sexuell och charmig Paul Newman som med sina isblå ögon band ihop idén om den perfekta mannen.

THERE ARE 8 COMMENTS ON “Förälskelse”

The One and Donny

3. September 2008 at 15:37

… och vilka kläder sen ….

Jenny Maria

4. September 2008 at 08:42

I ”Cat on a Hot Tin Roof” är ju Newman aldrig ur pyjamas eller morgonrock och Liz växlar som jag minns mellan underkläder och cocktailklänning – det är ju en av filmens storheter.

Donny har du sett “The Prize” som utspelar sig i Stockholm – mitt favvo-mode.

The One and Donny

4. September 2008 at 10:46

Nej jag har ju inte gjort det. Det är den som kretsar kring Nobelpriset va (av namnet att döma i alla fall) …

Jenny Maria

4. September 2008 at 11:13

Just det det är den.

Gustav

4. September 2008 at 16:13

Vilket stiligt par, du har god smak! Blir sugen på att se.

Apropå sextiotalskläder är “In the mood for love” och “2046″ helt underbara filmer, de kan jag se om och om igen; snyggt foto också.

jenny

4. September 2008 at 19:35

Supersnygga! Men de ser faktiskt inte kära ut utan mer olyckliga som gråter inuti varandra med hjälp av sina kön….

Jenny Maria

5. September 2008 at 08:47

Ja Gustav – du måste se den!

Ja varför har inte jag sett “2046″ och “In the mood for love”? Jag har alltid velat ha en sådan där kinesisk 60tals klänning.

Men Jenny du har rätt – rubriken på inlägget handlar om MIN förälskelse – de är djupt olyckliga. Även om erotiken är så tjock i filmen att den går att skära med kniv och Maggie (Liz) trånar efter Brick (Paul) och trots att de är gifta så finns det inget ”umgänge”. Brick är en gåta man förstår inte varför han vägrar ligga med Liz som gärna vill ha ett barn. Är han homosexuell och kär i sin döde vän? Sätter han sig upp mot sin fader på det sättet? Vill han straffa Maggie? Eller vill han bara vara ifred?

58571_f520.jpg

COMMENT ON THIS POST