Utlänningars frukt

just-efter-jag-tagit-bilden-at-traden-upp-manniskorna.jpg

Provfotografering; kom till insikt om att jag behöver en skäggig man med två hundar.

Andlig storhet och utlänningars frukt var mitt eget förslag på rubrik till min Platonrecension publicerad för ett tag sedan. Kanske innehöll rubrik-erbjudandet för många bokstäver för någon i HDs redigering ändrade det till Platons storhet och fruktbarhet.  Vilket innebar att rubriken signalerade ett innehåll som är motsatsen till det artikeln förmedlar. Men, it’s beoynd my control som Greve Valmont sa.

Nog är jag imponerad av att tre läsare, den senaste i morse, påpekade att rubrik och text inte stämmer överens. En klok person skrev i ett mail; Synd på rubriken, som direkt bryter av mot din ingående resonerande fördelning av skuggor och dagrar, och som säkert inte är din utan reflekterar den alltför utbredda stupida dyrkan av Platon som Forntidens universelle Store Vise.

Eller hur! Skulle jag utbrustit om jag var fjortis.

Nåja, jag har kommit över det men det är inte bra att sprida osanna schabloner som den om ”Platons storhet och fruktbarhet”. Någonstans påstår någon något, så upprepas det och betraktas plötsligt som sanning när tillräckligt många hjärnor vant sig vid det. I synnerhet om det hävdats under några århundraden, då kan man ju faktiskt inte bara släppa det…

*

Jag är barnsligt förtjust i att läsa andras artiklar om de böcker och utställningar jag själv skrivit om.

Här är Monsieur Malte Perssons anmälan av Platons “Lagarna” i Expressen. Jag är charmeras av tonen i hans litteraturkritik… kan inte riktigt sätta fingret på det… lite dandy… nyfiken och svårflörtad…

Svante Nordins mumsigt välskrivna storartat kunniga recension i Svenska Dagbladet lärde mig massor.

Av Pauli Olavi Kuivanen för Norrköpings Tidninga.

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Utlänningars frukt”

min vita ö i havet, preliminär självdeklaration « Thereses dagbok

27. January 2009 at 13:58

[...] PS, update: Jag kanske har Böcklin på hjärnan för tillfället, men visst är det lite Den heliga lunden över JennyMarias bild…? [...]

Nina

29. January 2009 at 13:11

När ordet frukt figurerar tillsammans med bilder av skulpturer kommer jag HELT osökt att tänka på en viss Hans Hedberg – keraaaaminkern.

Jenny Maria

29. January 2009 at 13:43

Ja det där glömmer jag aldrig.

I Köpmanholmshierarkin ligger vi lång ner – till skillnad från somliga som haft kontakt med keraaaaamikern.

Var det invigning? Vilken typ av frukt? Har förträngt.

Nina

29. January 2009 at 14:36

Det var en invigning. Och jag tror det kan ha varit ett plommon.
Sedan var det visst något jättestort äpple som skulle upp på ett berg också. Men det befattade jag mig aldrig med.

Jenny Maria

29. January 2009 at 23:09

It is all coming back to me…

Plommon var det, jag bekymrade mig över det där trädet, minnesträdet.

COMMENT ON THIS POST
    Archive