Fru Quiggins har gift sig till pengar…

Av Hall

Inledningen av Kapten Davys smekmånad, en bok av Hall Caine som jag fyndade på Erikshjälpen häromdagen. Orsaken till köpet var den oemotståndliga början och att Hall Caine är mig obekant. Jag tänker inte googla utan har beslutat att leva i denna Hall-Caine-ignorans för att sedan gissa vem han var utifrån texten. Andra fynd den dagen på Erikshjälpen var en samlingsutgåva med Viktor Rydbergs poesi, ett rasistiskt tyg och en glasvas. Vaser är en besatthet, helst ska de vara konstiga och absolut billiga med hänseende till min ekonomi.

I samband med figurationsdebatten kom jag att tänka på ett blogginlägg  jag skrev förra sommaren. Lincoln Kirstein skriver i ett förord till Walker Evans bok “Many are called”: We all agreed to laugh him out of the magazines and exhibitions ten years ago – ”him” syftar på en fotograf som verkar i piktorialistisk stil. Kirstein är stolt över denna mobbing. Piktorialismen var ett annat av modernisternas hatobjekt.

Fru Quiggins är ett utmärkt namn, n’est-ce pas?

THERE ARE 8 COMMENTS ON “Fru Quiggins har gift sig till pengar…”

Rävjägarn

22. July 2009 at 17:36

Vad man kan fynda! jag har själv fyndat idag. Du svarte zigenare och Svarta ögon (rysk tattarvisa som det står på etiketten).

Hall Caine verkar ha varit en man som som visste att påbörja en roman! Man hoppas att han håller stilen. Jag skulle dock inte tveka att köpa den bara för de inledande raderna.

Antti

23. July 2009 at 08:08

Jag har inte läst något av Hall Caine, men jag tror du skulle gilla huset som han bodde i större delen av sitt liv:
http://thecottageatgreebacastle.com/GreebaCastle.htm

Jenny Maria

23. July 2009 at 08:51

Rysk tattarvisa av vem Rävjägare?

Jomen det kunde han! Förmodligen låter det arrogant men jag ser mig lite som en expert på inledningar.

Ahhhhrrrggg, Antti han visste också hur man ska bo. Jag vill bo sådär. Som vanligt är att bli deckardrottning lösningen på mina problem ;)

Rävjägarn

23. July 2009 at 21:19

Svarta ögon är en gammal klassiker. Det är Olav Gertel med Styrbjörn Lindedals orkester som gör den. 1956 eller 1957 är den ifrån. Du svarte zigenare är mkt bra! Texen är dramatisk. Borde spela av den om den nu går att leda in i datorn från mammas gamla Blaupunkt -58.

Jenny Maria

24. July 2009 at 09:18

Det kommer att låta extra bra på “mammas gamla Blaupunkt” ;)

En av mina favoritsysselsättningar är att romantisera kring zigenarlivet. ;)

Rävjägarn

25. July 2009 at 09:51

Hmm, jag hade ingen sladd, så jag fick sätta datorn vid högtalarna. Söndagen får bli din zigenarsöndag, det är bara att hålla ut tills dess.

Jenny Maria

25. July 2009 at 18:30

Tålamod är min sämsta gren…

COMMENT ON THIS POST