Angående nybörjarna

mot lundahållet

Häromdagen. Jag älskar när allt blir grått. Alla skiftande gröna nyanser som finns just nu blir än finare gråa och fuktiga dagar. Som om färgerna får ett genomskinligt grått skimmer.

Jag har börjat på flera blogginlägg, om Vilks, om konstkritik. Men tvekat inför att skriva klart, inför att starta diskussioner jag inte har tid att diskutera klart.

Så jag tänkte på barn. Ni vet, små människor utan vare sig jobb eller a-kassa, oftast med rätt taskig allmänbildning. Jag läste det här. Om hur irriterade folk är på barn och deras föräldrar. Då när vi bodde i Stockholms innerstad upplevde jag ofta att attityden mot barn var smärtsamt trist

Jag kunde promenera med barnvagn och en tvååring på en bred parkväg och det kunde komma en tant och skälla på mig för att jag tog upp all plats. Vilket jag inte ens gjorde, jag är hänsynsfull intill självförnedring när det gäller just att inte breda ut mig. Eftersom jag aldrig ville utsätta mig själv eller barnen för den typen av skällande-okänd-vuxen-obehag så var jag alltid medveten om hur vi rörde oss och jag undvek en massa platser och göranden när barnen var små.

Själv beslutade jag tidigt att alltid ha ett vänligt ord och ett leende för småttingar – för att de ska känna sig välkomna. Jag och mina barn tänker att vi är en särskild välkomstkommitté som smickrar nyfödda med kommentarer av typen ”du verkar mycket begåvad, lilla barn”, så att de förstår att det finns vänlighet här och att vi är glada över att de har kommit hit.

En gång, innan jag hade egna barn, såg jag en herre på bussen i Malmö, vid Värnhemstorget var det. Han var gammal, kanske 80 år, men stark tydligen och han hjälpte en mamma av med barnvagnen. ”Tack”, sa hon. ”Vi måste hjälpa di där nybörjarna” sa han på ett sådant kärleksfullt vis. Då var jag i tonåren och tänkte att det där var en klok inställning “Vi måste hjälpa di där nybörjarna”

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Angående nybörjarna”

Karin A

17. May 2010 at 18:16

Ja visst, Jenny! Om alla små nybörjare fått hjälp och ett innerligt välkomnande här i livet borde de inte bli några ledsna individer. Och ja, ni är verkligen goa som välkomstkommitté. Min mor har alltid också varit sådan- skall jag laga dina byxor? frågade hon brorsans kompis vars jeans var söndriga från topp till tå, och då var det inte ens modernt!!!
Bilden är för mig alldeles bekant, där jag både springer och går. Men visst, när grånaden kommer gör det mig heller inget, fast just nu njuter jag av den mer grönskande tiden.

Tweets that mention Angående nybörjarna | Jenny Maria -- Topsy.com

17. May 2010 at 18:36

[...] This post was mentioned on Twitter by Jenny Maria Nilsson. Jenny Maria Nilsson said: "Ni vet, små människor utan vare sig jobb eller a-kassa, oftast med rätt taskig allmänbildning." http://jennymaria.com/?p=1312 [...]

Andreas E

17. May 2010 at 20:12

Så fint att någon annan har sett vad jag har sett: Det ljusgråas enorma kraft för det gröna. Det är så vackert att man kan gå i bitar.

Ia

4. June 2010 at 22:28

Smärtsamt trist, ja. Jag har inga barn och har aldrig velat ha men de stackars barnen kan väl för helvete inte hjälpa att de har kommit hit och de har inget ont gjort. Ett vuxensamhälle som inte gillar barn är ett sjukt samhälle.

sara

8. June 2010 at 07:11

det finns en del man kan lita på när det gäller att underhålla små barn. de är hjältar hos mig.

COMMENT ON THIS POST