20 February, 2011

Kameraidioten

Deras händer hade fastnat vid ansiktet

Men var är kameraidiotens andra bild?

Comment on this post: 4 COMMENTS

18 February, 2011

Visa och berätta

Den här är bra att dansa till

Jacob Fabricius

Välsigne vare detta verk

Walead Beshty

Min högerarm dras obönhörligen mot fotografiet

Daniel Hug, Lászlò Moholy-Nagys barnbarn.

Jag var på pressvisning igår på Malmö Konsthall. Nya utställare är Walead Beshty och László Moholy-Nagy. Lars Vilks var där med livvavkter. Hoppas de gillar konst. Jag försökte fotografera en av dem men han såg bister ut och man vill ju inte få problem med Säpo.

På kvällen debatterades skolan i Svt Debatt.

Något som gör barn smarta är poesi. Poesi är det mest sofistikerade av språk och språk är det vi använder för att tänka och kommunicera. Att lära sig läsa, tolka och förstå dikt öppnar och skärper hjärnan och det ska inte underskattas.

I går läste jag och min dotter Ming Edgar Allan Poes Childhood Hour. Ming är 13 och ”såg” direkt innebörd och storhet i dikten; utanförskapet, diktjagets upplevelse av mystik som präglar honom. Priset är den ensamhet som känsligheten för med sig, men det finns också en belöning – den dova skönhet som diktjaget blir varse.

”Det är nog en av de bästa jag läst” sa Ming. Hon kan ha rätt i det. Poe beskriver ett specifikt tillstånd på ett enkelt men tillräckligt vis, känslan av ensamhet vibrerar och hur det mystiska söker människan och fyller henne  – det är ovanligt bra skildrat. Vad tycker ni om den?

Lärare och föräldrar underskattar ofta barn. Det ska inte vara för svårt för dem och ofta, tycker jag, tror man att barn inte kan förstå människor från andra tider och andra platser, att barn måste matas med sådant från deras egen sfär som de kan identifiera sig med. Men ger man kidsen något spännande, något de måste sträcka sig mot, något särskilt – då gör de det.

Därmed inte sagt att alla måste gilla poesi. Jag tycker faktiskt inte det, men alla är betjänta av ett bra språk och poesi är ett utmärkt verktyg för det.

∗ ∗ ∗ ∗ ⎝ ⎝ ⎝ * * ˚❚˚ * * ⎠ ⎠ ⎠ ∗ ∗ ∗ ∗

Comment on this post: 8 COMMENTS

8 February, 2011

Slutsatser av medieutveckling?

journalister

För ett tag sedan frågade Anders Mildner på Twitter ”Kom med tips! Föreläser just nu för journaliststudenter i Gbg. Vilken är viktigaste slutsatsen dom bör dra av medieutvecklingen?”

Det kom säkert fler svar än dessa, som jag skärmdumpade. Ni läser nedifrån och upp, från vänster till höger. What say you? Tillägg?

Comment on this post: 15 COMMENTS

2 February, 2011

Elvatusen före skatt

Anna Ancher

Igår besökte jag Arken för att se Anna Anchers måleri, jag fann mig i sällskap med danska dagisbarn, skolbarn, pensionärer och somliga i åldrar däremellan. Tisdag förmiddag och fullt med folk – i Sverige är jag alltid ensam på konsthallar vid den tiden. Akta, ni skymmer konsten, ropade jag – nej, det gjorde jag inte.

Innan jag for dit läste jag i tidningarna om Rädda Barnens rapport om barnfattigdom och idag kommenterar Hanne Kjöller rapporten på ledarsidan i DN. Gör Kjöller sig blind eller är hon blind? Hon hävdar, som hon gör vid varje slik anmälan, att det inte handlar om riktig fattigdom. Kjöller har minsann, som enda svensk låter det som, varit i andra länder och sett ÄKTA misär.

Absolut fattigdom är alltså en ensamstående med barn som har 11 000 före skatt i månaden – månad efter månad. Förstår Kjöller inte siffror? Hur kan hon tro att det handlar om brist på märkeskläder eller uteblivna semesterresor när det gäller 11 000 per månad som ska betala skatt, hyra, fasta kostnader o.s.v.

På den summan måste det gälla just mat på bordet och kläder på kroppen.

Sverige är för de flesta fortfarande ett välfärdssamhälle, men det finns föräldrar som har svårt att få råd med grundläggande behov för sig själva och sina barn. Det är ohederligt att förneka det. Kjöller, läs Alakoski!

Lars H Gustafsson

Comment on this post: 5 COMMENTS

    Archive