Leonard Strömberg

Strömberg

Jag vet inte vad vi ska göra medan vi är på denna planeten, men en sak skulle kunna vara att fantisera ihop små historier kring de här omslagsbilderna, vilket jag och barnen gjorde i somras.

Örnskölsdsviks bibliotek sålde ut böcker, jag fyndade dessa och ytterligare tre av Leonard Strömberg.

Leonard Strömberg? Allt jag vet är att han arbetade som metodistpastor i Oklahoma och att dessa böcker sorterar under ”Religion”.

THERE ARE 10 COMMENTS ON “Leonard Strömberg”

Rävjägarn

29. November 2009 at 21:48

Men vem har ritat omslagen? Jag tycker att kjolarna är i kortaste laget på omslaget till Pastor Sanders. Har du läst dem? Jag tänker på Fossmo när jag ser bilden.

Jenny Maria

29. November 2009 at 23:18

Den står inte! Var det inte så ibland förr att man hade bruksillustratörer precis som man hade bruksfotografer – de var inte ens så viktiga att de signerade. Står inte på insidan heller.

Jag har inte läst dem men funderar på att göra det och jag gjorde samma associationer som du.

Mats L

30. November 2009 at 01:08

Jag såg inte alls omslagen med dom ögonen. Dom moraliska. Med mina ögom ser omslagen helt oskyldiga ut.

Jenny Maria

30. November 2009 at 09:44

Jag ser inte omslagen med några som helst fördömande moraliska ögon. Men de kittlar min fantasi och det högra för tankarna till en historia om religion kontra sexualitet möjligen skildrad på samma banala vis som omslagets estetik.

Ravjagarn

30. November 2009 at 10:28

Jag vet inte när böckerna skrevs, men ofta fick nya upplagor nya illustrationer för att bli up-to-date (se bara på alla utgåvor av Maria Langs böcker). Intressant är dock att man tänkte sig att målgruppen skulle tilltalas av två snärtor i korta kjolar samt en ond pastor.

Lennart O

30. November 2009 at 11:25

Själv uppvuxen i en frikyrkoförsamling under 40-och 50-talet så kan jag garantera att om unga kvinnor uppträtt med så korta kjolar som omslaget visar, så skulle det omedelbart renderat till uteslutning ur församlingen. Vad jag har förstått så är man betydligt liberalare idag.

Karin A

30. November 2009 at 18:58

Ska du inte läsa böckerna, Jenny?

Ha! prästar och profeter kan också vara skenheliga !
Hur många av dem tänker inte på vackra damer i sina liv! Syndigt sex och dylikt. Jag skulle vilja veta vad författaren skriver om i Pastor Sanders.
Fina illustrationer iaf.
Jag hade varit glad att få illustrera böcker.

Claes

30. November 2009 at 21:13

Är det inte märkligt? Att kopplingen till sex är väcker mer kommentarer än den (potenitella) kopplingen till ond bråd död i det vänstra omslaget? Och vad betyder det?

Jenny Maria

30. November 2009 at 22:53

Ja Rävjägarn, det kan mycket väl vara så att det här är senare upplagor, ska kolla det.

Minsann Lennart, det kanske är det som sker? Men den ena kortkjolade kvinnan verkar mer ångerfull än den andra. Vet du att människor uppvuxna i frikyrkoförsamlingar alltid intresserat mig. Det tycks mig skapa individer med inre spänningar och dessa hanteras ibland på märkliga vis.

Det hade passat dig Karin att illustrera böcker och jag håller med om skenheligheten. Jag ska försöka läsa i alla fall någon av dem.

Kanske är det så Claes, det vänstra verkar vara någon kupp av något slag (?) Kanske är det svårare att identifiera sig med. Är inte också det högra lite märkligare och lite roligare?

Johanna

6. March 2010 at 10:43

Hejsan! Jag hittade hit när jag googlade på “Leonard Strömberg” – min favoritförfattare! Han levde 1871-1941 och växte upp i Sverige men flyttade till USA ca 1890 där han, som du skrev, arbetade som pastor, metodistpastor. Han var mycket stor på sin tid, men trots det så känns nästan ingen till honom idag! Jag började läsa hans böcker när jag var 13 år, är 24 nu, och har samlat på mig de flesta. Det tog ett tag innan jag fick reda på information om honom, och först trodde jag att de upplagor som du har på bild ovan var ursprungsutgåvorna, men hans sista bok gavs ut i original ca år 1940. De upplagor på bilden är tyvärr moderniserade i språket – själv gillar jag originalböckerna bäst eftersom det gamla språket är så mycket vackrare :) Jag rekommenderar dig att läsa dem om du inte redan gjort det! Och jag kan garantera att böckerna har en hög moral och handlar mycket ofta om att leva ett “hederligt kristet liv” – något som är sällsynt idag!

COMMENT ON THIS POST