Amning är inget bra argument mot delad föräldraförsäkring

Så göra vi när vi badar

Bildbevis – där bröst och livmoder går in går förståndet ut.

Det tycks finnas stora problem med kvinnors kroppar, i några religioner är vi orena under menstruation och efter förlossning och måste ritualtvagas innan återgång till gemenskapen kan ske. På några ställen på jorden ska det skäras i flickors underliv – tydligen har det inte blivit rätt från början. Nyss, här i Sverige, behandlades friska kvinnor i klimakteriet med östrogen slentrianmässigt.

Kvinnors kroppar och psyken måste liksom hanteras på olika vis. Ni vet vad Freud sa om oss – vi är misslyckade med penisavund. Utvecklingspsykologen Lawrence Kohlberg hävdade i sin forskning, som fick stort genomslag, att kvinnor inte kunde nå den högsta moraliska nivån. Detta var på slutet av 50-talet. Yeah right, det ser var och en vid en hastig överblick – en massa mer moraliska män. Men det är viktigt att minnas att bortom de här förklenande, sorgliga yttre redogörelserna angående synen på vårt kön har kvinnor verkat och gjort det både bra och dåligt – precis som män.

I vårt ordnade samhälle verkar det gammalmodigt och djuriskt att vi, för det mesta, kör den klassiska metoden att pressa barnen ur våra kroppar medan vi skriker och att vi sedan diar dem som om vi var djurhonor – vilket vi är. Författaren Maria Wine tyckte det var äckligt. När hon fick frågan om varför hon inte skaffat barn sa hon att den delen av kvinnligheten var motbjudande.

Jag vet inte om det är sant men jag läste att kvinnor allt mer drar sig för att amma offentligt på grund av nedlåtande anmärkningar från främlingar. Bröst för män och bröst i kapitalismens tjänst i våra offentliga rum är tydligen okontroversiellt, men inte bröst för barn.

Amning aktualiserades av Ohlys klumpiga försvar för kvoterad föräldraförsäkring om att mammorna kan pumpa ut och Hedenmos okunniga påstående att mammorna måste vara lediga för att kunna amma efter sex månader. Vilket nys. Långamning är inget argument mot delad föräldraförsäkring. Jag har utan vidare långammat mina barn och delat lika på föräldraförsäkringen utan någon bröstpump och jag är inte unik.

Det finns andra, goda skäl att inte amma, jag har rått rätt mången ledsen väninnan att ”lägga ner” när det kostat mer än det smakat. Det verkar vara lögn att det fungerar för alla, för några par och mammor är ersättning bättre och jag tror att barn i vårt land klarar sig utmärkt utan bröstmjölk.

Själv stod jag och grät framför ersättningen på ICA en julafton efter att mitt första barn fötts den 21 december. Bröstvårtorna blödde (jag ber om ursäkt för den här intima informationen). Varken förr eller senare på jorden har det funnits ett barn så förtjust i att ammas som min vackra dotter. Numera är hon för smal men då meddelade BVC-sköterskan att hon var ”det tjockaste barnet på barnavårdscentralen just nu.” Jag begrep aldrig om jag borde skämmas eller vara stolt.

Julaftonen när jag grät gjorde min sambo något barnmorskan på sjukhuset bestämt avrått från, for till apoteket och köpte en sådan där gumminapp att sätta över bröstvårtan medan man ammar. Han blev förhörd av apotekspersonal och den utlämnades över disk som något slags knark men gumminappen ordnade hela situationen. Sedan blev amningen fantastisk. Det var jobbigt nog med spädbarn, amningen hjälpte mig i min ’motherhood by bekvämlighet’ som jag sedan varit hängiven. Tänk att jag med tre barn aldrig har behövt gå upp en enda natt för att tillreda ersättning eller välling. Amning, för mig, var the easy way out.

Men det är valen vi kämpar för! Föräldraskap på eget vis eller inte alls. Vem är alla ni som tycker alla bör skaffa barn? Normmänniskorna jag hör talas om? Jag träffar ingen, finns ni som anser att män och kvinnor bör ägna sig åt barnalstring även om de inte vill? Hur skulle det kunna vara annat än var och ens ensak om människor väljer ett liv med barn eller hur de vill mata dessa barn.

Att som några gör tro, som jag har blivit varse sedan Ohly gick på pumpen, att det är en feministisk handling att inte amma är dumt och visar på att några feminister sååå genomsyras av det maktperspektiv de säger sig vilja slå sönder men som de ofta omedvetet anammar. Att tro att amning är något kvinnor måste ta avstånd ifrån för att kunna vara jämlika är fel.

Som om problemet finns i kvinnors kroppar. Har de gått på lögnen att det ÄR problematiskt att ha den typen av fysik som menstruerar, blir gravid och förmår producera mjölk, att den kvinnliga kroppen faktiskt står i opposition till att vara tänkande? Att vara av kvinnokön har beskrivits som en bekymmersam sjukdom men det är lögn. En kvinna måste inte generellt underordna sig sin kropp mer än en man. Synen på kvinnokroppen har varit problemet, inte kvinnokroppen i sig.

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Amning är inget bra argument mot delad föräldraförsäkring”

Om föräldraledighet och valen vi gör « Nattens bibliotek

9. September 2010 at 10:12

[...] JennyMariaa – amning är inget bra argument mot föräldraförsäkring [...]

Jacob

10. September 2010 at 22:09

Bra sammanfattat. Man måste kunna konstatera att våra kroppar har olika biologi, utan att hänfalla till vare sig venus-mystik eller manschauvinism.

Däremot anser jag inte att delat ansvar/tid för barn heller är ett argument för individualiserad föräldraförsäkring. Min flickvän och jag är hemma lika många veckor, men hon kommer ta ut 3 dagar i veckan och jag 5, eftersom hennes dagar (efter att ha studerat) ändå inbringar så lite pengar.

Jenny Maria

13. September 2010 at 08:57

Nä precis Jacob. Varför ska amning kopplas ihop med naturkvinna-grejen?

Varför inte bara vara pragmatisk? När ett barn föds så kommer det mat på köpet, detta kan man använda eller låta bli, beroende på hur det faller sig eller hur det passar.

Vi delade i princip lika och växlade, precis som ni verkar göra, en hel del.

sara

17. September 2010 at 16:43

och jag ammar stadigt fortfarande!

Jenny Maria

18. September 2010 at 14:06

Och du arbetar ju heltid!

COMMENT ON THIS POST