”Öppet kränker och uppför sig sämre än ja, jag vet inte vad.”

man ska inte dra i barn

Sluta genast förstöra varumärket.

Det skulle vara semesterbilder här men så kom detta emellan. Jag såg den här filmen som jag upprördes över av orsaker jag skriver om nedan. Inlägget är en kommentar till Malin Jeppsons blogginlägg som finns här.

☞    ✤✤   ∗ ∗ ∗  «  «  «  «  ❙   ❚   ❙   »  »  »  »  ∗ ∗ ∗    ✤✤     ☜

Hej Malin och alla andra som läser det här,

jag är alltså Jenny Maria Nilsson som enligt Malin Jeppsson ”öppet kränker och uppför sig sämre än ja, jag vet inte vad.” Det är mig hennes blogginlägg handlar om.

Skolfrågor intresserar mig och jag hoppas hinna skriva en krönika om det här när jag får tid. Andrea Jovell Swensson som ledde kursen ”Varumärkesresan” skickade länken till filmen där Smedingeskolans lärare gör reklam för densamma med en förfrågan om den gjorde mig mer hoppfull än Human Dynamics kurser. Hon frågade och jag svarade.

Jag upprördes över att den lärarkår du tillhör gör reklam för ett koncept som heter ”Varumärkesresan” som är ett projekt som ett vinstdrivande företag sålt in till er skola och som ni genomgått. Först ska skolan betala och sedan ger lärarna gratis reklam åt företaget. Jag tycker inte det är en lärares roll utan menar att det är integritetslöst och olämpligt.

Läraren har ett av de viktigaste jobben i vårt samhälle, lärare och skolledare måste kunna stå emot kommersiella och banala trender och ovetenskapliga metoder. Lärarna är ju förebilder för eleverna. Företaget Vidunderlig som skapat Varumärkesresan säljer ju också in en kurs i hur man minglar. Jag antar att du är en av dem som anser det ok att skattepengar går till sådant här. Jag gör det inte.

Inte heller vill jag att skolpengen ska gå till varumärkeskonsulter. Jag tror att en av flera orsaker till att svenska skolan tappar i internationella jämförelser är att pengar försvinner ut på det som inte är kärnverksamheten. Det kan tyckas gammeldags men jag tror på resning, seriositet och klassisk bildning.

Jag läste skolinspektionens rapport från 2009 om Smedingeskolan och du vet säkert själv vad som står i den.

”I jämförelse med genomsnittet i riket är Smedingeskolans meritvärden något högre men i jämförelse med genomsnittet i kommunens skolor är meritvärdena betydligt lägre och även något lägre än genomsnittet i kommungruppen.”

”Relationen mellan nationella prov och slutbetyg i årskurs 9, läsåret 2007/08, visar på stora skillnader mellan resultaten på de nationella proven i ämnet matematik och avgivna betyg i samma ämne. Slutbetygen är högre än resultaten från de nationella ämnesproven.”

Lärarens roll är inte enkel och vilken skola som helst kan råka ut för den här kritiken. Jag är säker på att det finns både duktiga elever och lärare på Smedingeskolan. Men jag skulle ha lagt pengarna på annat än “Varumärkesresan”.

För övrigt förutsätter jag att lärarkåren är medveten om att er rektor är ägare till ett företag som driver liknande utbildningar om till exempel att arbeta med skolans varumärke: ”Strategisk utveckling av skolans varumärke och kommunikation” är ett citat från hans företags hemsida. Det kan vara helt i sin ordning, men en skolledare måste akta sig för att sitta på två stolar och att skaffa egna ekonomiska intressen i en sak man sedan arbetar med som kommunanställd.

Jag fortsätter gärna diskussionen. Här är min twitter-ström, vem som helst kan läsa vad jag skrev till dig, Jovell Swensson och er rektor Mikael Parknäs. Lycka till med ditt och ert arbete.

THERE ARE 13 COMMENTS ON “”Öppet kränker och uppför sig sämre än ja, jag vet inte vad.””

Andreas E

16. September 2011 at 14:54

Ser man på. Min gamla högstadieskola i Fjärås!

Karin/Blott Sverige

16. September 2011 at 15:13

Jenny, du har förstås rätt. Varumärken är inget skolor ska ägna sig åt. Skolor har NAMN, bra skolor har stolta elever som går ut därifrån och som i och för sig kanske gör “reklam” för skolan senare. Men det är också allt.

Det finns aktiviteter som inte kan föras in under marknadstänkande och reklamifiering, däribland kunskapsförmedling, (”utbildning” däremot börjar bli tveksamt), men också kulturarvsvård, konst, vanlig vård och omsorg. Heller inte myndighetsutövning. Ja, exemplen kan säkert göras många, dessa är några jag kommer på i all hast.

Jag misstänker att det måste bli hårdare koll på vart skattepengar tar vägen, nu när privata aktörer också får del av dem i verksamheter av dessa slag.

Så, stå på dig, Jenny Maria!

Håkan

16. September 2011 at 15:25

Det får mig att tänka på något jag läste på Humanistbloggen för en tid sedan: Täby kommun minglar med änglar.

Några klipp från bloggen:

Den 8 november 2010 ägde ett okonventionellt möte rum i Täby kommunhus. Kommunens personalförening ”Komik” hade bjudit in till ”änglamingel” tillsammans med Branka Okeijn som kallar sig ”Clairvoajant ängelterapist” (se http://www.celestin.se). Täby kommuns personal fick lära sig om änglar, guider och andar som bor ”på den andra sidan”.
- – -
Mer spännande blev det när deltagarna fick lära sig att handikappade föds med sitt handikapp därför att de behöver lära sig att ta emot hjälp, en slags reprimand för att de var dåliga på att ta emot hjälp i sitt förra liv. Anser kommunen att detta är en lämplig utbildning för de kommunanställda på socialförvaltningen som var närvarande på mötet?
- – -
Änglaminglerskan var inbjuden av komik-föreningens ordförande Gill Blomberg. Enligt henne får verksamheten i personalföreningen ett bidrag från kommunen om 205.000 kr varje år. Det räcker till många seanser till.

Länk: http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/11/taby-kommun-minglar-med-anglar.html

Fransyskan H

16. September 2011 at 16:27

Har nu läst samtligt – efter att redan inledningsvis efter att ha sett reklamtrudilutten reagerat som du – och jag säger som Karin: Stâ pâ dig, Jenny Maria.

Dels har varumärken ingenting i skolor att göra – dels är det bâde oförskämt, nedlâtande och icke-term-enligt att kalla saklig argumentation och bestämda âsikter för kränkning.
(vilket för övrigt är just det jag skulle vilja se att man koncentrerade sig pâ i skolan – att lära mänskligheten att argumentera, genom detta kunna stâ upp för sina âsikter, samt respektera ords värde och mening).

Heja Jenny Maria.

jonna

16. September 2011 at 17:57

Bravo Jenny-Maria!
Har skrivit på Malins blogg. Det kommer nog inte att publiceras..
Kränk den som kränkas bör!
Snälla skriv en krönika om dylika tilltag. Alla måste veta!
jonna

Gunnar Strandberg

16. September 2011 at 21:06

Ja, inte blir jag förvånad.

Det värsta av allt är att företaget bakom det här tilltaget med all sannolikhet har debiterat för den tid de aningslösa lärarna spenderar framför kameran och gör reklam. Vilken dragning. Bisarrt och skamlöst.

Dock, en kommentar till något du skrev på Twitter JM: konsultyrket i sig är minst lika gammalt som det yrke en del säger vara världens äldsta, och trots att de två ibland kan synas ha likheter med varandra, vill jag hävda att seriös rådgivning fyller vissa relevanta behov i näringsliv och annorstädes.

Stina

17. September 2011 at 13:35

Helt galet.
Jag har en god vän som är lärare och jag hör helt hårresande historier om sponsrade läromedel och dylikt blajj. Skriv en krönika! Ba kör!
/
Stina

bernur

18. September 2011 at 13:26

Bra att det här uppmärksammas, tycker jag som lärare. Det kan vara väldigt lätt för skolor att se genom fingrarna, delvis på grund av brist på pengar, så det är jätteviktigt att du skriver om det här.
Sedan är det som alltid: fullkomligt omöjligt att resonera hövligt, utan att det ses som påhopp. Heder åt dig för att du håller en så vänlig ton – mycket är vunnet för den med argument.

Malin

18. September 2011 at 18:56

Jonna: Vf skulle jag inte godkänna din kommentar? JAg står för mitt… /M

Jenny Maria

19. September 2011 at 12:15

Tack för kommentarer! Jag har skrivit ett nytt inlägg, ovan, till er alla :) malin, om du kan släppa genom också min andra kommentar blir jag glad.

Kristina

19. September 2011 at 14:03

Jag är så djupt imponerad av att du ids svara den här Malin. Högaktningsfull kram/ kristina

non scholae... sed varumärken docimus

19. September 2011 at 15:55

Hej!
Ditt inlägg är så himla bra. Det läggs massor av kosing på konstiga utbildningar på lärare – tendentiösa, pseudo-vetenskapliga och nyliberalt färgade sådana från vilka de flesta lärare och andra akademiker inom skolan lämnar med en lätt antydan till “åksjuke-grön” nyans i ansiktet. Man får höra att man ska tänka nytt och i bakgrunden står en salig skolledare som oftast en gång i tiden också varit lärare, men på något vis fått sitt minne utraderat) och ler bekräftande. Inlägg som dina behövs verkligen läsas av alla, elever, lärare, folk både i skolan och utom den.

Jenny Maria

20. September 2011 at 01:13

Tack Kristina! :)

“men på något vis fått sitt minne utraderat” ha, ha! Ja, som något ur Bodysnatschers. Är det inte intressant att man är så ovillig att pröva något som fungerar? Filosofistudier för elever och lärare har i flera undersökningar visat sig kunna höja elevers prestationer i skolan. Men det är aldrig någon filosof som bjuds in till skolan.

COMMENT ON THIS POST
    Archive