Bokens framtid

Jag ser Malmö stadsbibliotek därinne

År 2021 kommer böcker att distribueras via en hjälm som direkt förser hjärnan med ord från en svävande central. Denna central är belägen på planeten Nibiru och sköts telepatiskt av ett konglomerat med varelser från Andromeda-galaxen.

Idag finns ett citat i SvD av Maria Källsson, ny ansvarig för Bokmässan: ”Ingen vågar nog sia om hur vare sig en bok eller ett bibliotek ser ut 2021”. Nej, det är sannerligen helt omöjligt att ha någon som helst aning om detta men eftersom jag alltid betraktat mig som en slags djärv Nostradamus tänkte jag anta utmaningen och försöka sia om vad som hänt när de närmsta tio åren har passerat oss.

Angående boken så siar jag att den kommer att se ut som nu. Men det kommer även att finnas ljudböcker och en mängd digitala varianter som kommer att distribueras på olika vis.

När det gäller biblioteken… Hmm, i min spåkula skönjer jag hyllor med böcker, datorer där man kan koppla upp sig och söka information, kurser och föreläsningar. Man kommer även att kunna låna digitala böcker ifrån sitt eget hem. Som nu, fast andra tekniska prylar har tillkommit.

Men allvarligt, vad är det med folk? Skulle böcker och bibliotek ha förändrats så mycket på tio år att vi inte ens kan göra oss bild av det?

THERE ARE 3 COMMENTS ON “Bokens framtid”

August LS

9. November 2011 at 18:35

Du är så djärv.

Jag tycker det är en märklig tendens när man talar om teknologiska landvinningar att hela tiden utgå ifrån att det nypåtänkta ska ersätta det gamla. Det kan aldrig vara något som kompletterar, vi kan inte både ha mopeder och cyklar, symaskiner och syskrin.

Jenny Maria

9. November 2011 at 18:50

Precis så är det. Nya saker tillförs och många gamla blir kvar. Boken tror jag definitivt kommer att finnas kvar i rätt hög utsträckning också om tio år.

Magnus

10. November 2011 at 12:42

Man kan också fråga sig hur hemmabiblioteken kommer att se ut om tjugo år. Hur mycket mixning av olika slags media kommer det att bli; ses det 2031 som normalt att t ex ha en blu-ray-spelare (eller vad som då är det tidsenliga sättet att spela upp film och webcasts) med 35-tumsskärm i biblioteket? Kommer vanligt folk att blanda konst och böcker mera uttalat än idag? Kommer bokhyllrona att bli mer designade än de varit de senaste trettio åren? (på det sista blir mitt svar: ja, troligen i många hem)

På senare år kan man se att det är svårt (i Sverige i alla fall) att få tag på kompakta cd-hyllor av den raka bygg-vidare-typ som motsvarar den traditionella bokhyllan. Det som säljs och/eller importeras är tydligt designat – svängda och spatiösa hyllor och ställ som verkar till för att visa *upp* utvalda skivor och visa själva hyllan, snarare än att effektivt och klart förvara en skivsamling. Man kan ju mycket väl tänka sig samma utveckling för bokhyllorna, att själva möbeln kommer allt mer i fokus och att den kommer att handla allt mer om att visa upp ett mindre antal bestämda böcker, som kanske flyttas runt då och då. Den begynnande vågen för e-böcker talar också för detta (jag finner en sådan utveckling tråkig, eftersom jag tycker att välfyllda och varierade bokhyllor är mer intressanta ‘n sådana som fungerar som utställningsmontrar, men man har förstås ansvar enbart för sitt eget bibliotek)

Att tryckta böcker (liksom tidningar) har en lång framtid som medium är jag övertygad om, men det kommer nog inte att bli lika självklart framöver att i alla något sånär bildade medelklasshem bygger man upp privata boksamlingar som till 90% eller mer är resultatet av medvetna val (om än ibland på rea) och som uppfattas som en spegling av husets människor, liv och långsiktiga intressen. Böcker kommer för relativt många att bli mera slit-och-släng.

COMMENT ON THIS POST