Kompisar från förr

tredje juli

Tredje juli 2012

Studera bilden ovan extra noga är ni snälla. Jag blev nämligen utslängd av vakten från Burlövs Centrum för att jag tog den. Nog vet jag att man måste ha tillstånd, men den här bilden skadade ingen och det var inte mitt fel att polisen råkade hålla på med något i bakgrunden.

Förgrunden var det som intresserade mig. Skulpturgruppen heter Lek och Fantasirum och är av Åke och Brita Jönsson. En stor snigel var ursprungligen en del av gruppen men är försvunnen sedan ett tag tillbaka. Det är det första offentliga konstverk jag kom i kontakt med, jag var väl cirka sex år. Närkontakt, jag klättrade på den när jag väntade på min mamma i affären och stack in mina armar i fjärilens hål. Man kan nog säga att jag älskade dem, skulpturerna representerade djur och natur för mig och kändes trygga samtidigt som jag tyckte lite synd om dem.

När köpcentret var nybyggt tronade skulpturgruppen i mitten på torget, nu är de förpassade till en anonym liten ingång på sidan av centret medan mitten av torget är övertaget av abonnemangsförsäljare. Det säger något om vårt samhälle.

När jag letade efter fjärilen och myran frågade jag en städerska om hon visste var de fanns men hon hade ingen aning. När jag sedan fann dem satt hon utanför och rökte. Så lite hade hon alltså lagt märke till dem. Jag föreslår en befrielsaktion för Lek och fantasirum så de kan få en mer hedersam plats. Helst i naturen.

THERE ARE 8 COMMENTS ON “Kompisar från förr”

Mats Lindfors

3. July 2012 at 23:29

Väldigt fina skulpturer. Jag kan inte se mig mätt på dom. Kan förstå att dom också tilltalar barn. Kan ingen plats i Sverige marknadsföra sig som galleriafri så flyttar jag dit.

MJE

4. July 2012 at 11:18

Satan, dom hade jag förträngt. Kommer ihåg hur jag brukade klänga på dem som barn.

Jenny Maria

4. July 2012 at 12:42

Roligt att du gillar dem Mats. En galleriafri plats? Ute i skärgården kanske?

MJE, bodde du i Arlöv?

MJE

12. July 2012 at 16:21

Än värre, Hjärup. :-)

Växte upp på Ingris väg.

Jenny Maria

12. July 2012 at 20:24

Vi har mycket gemensamt. Jag bor ju i Hjärup.

MJE

13. July 2012 at 16:31

Jepp, vi verkar ha mycket gemensamt. Hoppas Hjärup blivit bättre med åren, det var mycket våld och droger där när jag växte upp. Det var alldeles för många som for illa.

Johan

1. October 2012 at 07:29

Va kul, så det är där de skuffat undan dem. Tror mej listat ut det genom att jag ser tornet på Arlövs kyrka i bakgrunden. Ska ta med mina barn dit, för de bara måste uppleva det som jag gjorde när jag var liten. Eller så vill jag bara se dem själv, igen. Som en sista gång

Jenny Maria

12. October 2012 at 21:03

Var bodde du Johan? Och när?

COMMENT ON THIS POST
    Archive