Fel bild…

1957.jpg

Text på Kvällsposten Kultur om Helena Joelssons utställning Hem, ljuva… helvete.

… jag tänkte bildsätta det här recensionslänk-inlägget med ett självporträtt – en parafras på Joelssons hemmafru. Fast då mina förutsättningar att se vän och 50-tals-hemmafruaktig ut är lika med noll tänkte jag göra en white trash-variant; med cigg i mungipan, whiskyglas i handen, för liten rosa spetsbehå och genomskinlig, leopardmönstrad top över. (Helst också solbränna och litet barn på armen.)

Men kanhända skulle inte Helena Joelsson uppskatta det.

Då blev det en äkta 50-tals-brutta – Själevads Lucia årgång1957. Bilden fann jag en vinter under ett långsamt nattpass på Örnsköldsviks Allehandas arkiv. Vid fototillfället är hon 16-17 år men jag upplever henne som gammal!

Om ett fotografi har 20 eller fler år på nacken så tycker jag att människorna i bilden ser gamla ut fastän de var unga vid avbildningstillfället – som om den rådande tiden smittar. Min tillyxade teori angående fenomenet är att hjärnan är starkare än seendet, mitt intellekt vet att tid passerat och påverkar mitt seende. Visst, estetiken gör sitt till men det borde vara enklare att skilja ut den aktuella åldern.

Någon som känner igen den här företeelsen?

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Fel bild…”

anders

16. June 2008 at 17:23

haha, det stämmer ju:) mitt huvud gör precis likadant…. kanske är det familjebilderna som spökar och gör så att man automatiskt tänker: gamla bilder = gamla människor..?

Jenny Maria

17. June 2008 at 08:55

Du är något på spåren där; ”kanske är det familjebilderna som spökar”. På sekelskiftesbilder med små flickor i näpna, vita sommarklänningar och små pojkar i sjömanskostym, så tänker jag att det är gamla barn(!) Vissa av dessa träffade jag som barn och då var de urgamla.

Lewis Payne Powell på bilden från 1865 får behålla sin ungdom, kanske har det med att göra att han aldrig blev äldre än 21 år som han är på bilden.

Alexander Gardner.jpg“>


Fotografen hette Alexander Gardner

Louise

17. June 2008 at 16:54

Asså samma här, jag tänker på dem som gamla, att “Lucian” är tonåring känns fel.

Han är snygg Lewis, varför dog han?

Kristina

18. June 2008 at 16:49

Jag håller med! Jag har fått höra att min mormor (f. 1920) var väldigt vacker som ung, men trots att man tittar på gamla bilder av henne är det svårt att tänka bort att det ser just gammalt ut! Fast det har kanske även hänger ihop med att jag försöker se hennes gamla ansikte i det unga. Hm, Jag vet inte.

Jenny Maria

18. June 2008 at 22:37

Louise, Lewis avrättades för mordet på Lincoln.

“försöker se hennes gamla ansikte i det unga” – det gör man nog, försöker hitta olika åldrar, förändringarna – även i sitt eget ansikte.

COMMENT ON THIS POST