Att påpeka för en bok.

forsoker-samtala-med-en-bok.jpg

Boken är Walker Evans Many Are Called med fotografier tagna i New Yorks tunnelbana på 50-talet. Någon har antecknat; paret på bild 60 t.ex är väl ändå medvetna om kameran? Anteckningen är gjord intill texten där det förklaras hur Evans smygtog bilderna på intet ont anande passagerarna genom att gömma kameran under sin rock. Intressant karaktärsdrag att försöka meddela sig direkt med boken? Tonen känns något uppriven eller anklagande; du [boken alltså] kan väl ändå inte mena att paret på sidan 60 inte vet att de blir fotograferade?

vilka-var-de.jpg

Paret på bild 60 – foto av Walker Evans

Nog ser de ut som om vore de medvetna men min teori är att deras blickar snarare är misstänksamma. Kanhända fumlade Evans med kameran vilken han höll dold under rocken, paret inser att något är i görningen och tänker; vad har han där?


THERE ARE 3 COMMENTS ON “Att påpeka för en bok.”

RN

18. August 2008 at 14:38

Det är som om de tittar in i kameran men din idé kan ju stämma.

Jag läste Ekströms inlägg – han och jag har nog en del gemensamt.

Du själv då?

Jenny Maria

20. August 2008 at 07:22

När jag gick i andra klass satt jag snett bakom en flicka som hette Petra. En dag började hon storböla när hon inte kunde lösa talen på ett mattetest som skulle rangordna oss in i vilken mattebok vi skulle få.

Ett förakt över denna svaghet vällde fram i mig så liten jag var. Minns att jag tänkte; ”varför, för allt i världen vill man göra bort sig så?” Att jag så tidigt kopplade ihop att ha stolthet med att hålla sorg och smärta för sig själv har senare förvånat mig.

Kanske blir det så om man lärt sig bita ihop och jobba på. För inte så länge sedan fanns det inget utrymme för svaghet och det är sorgligt. Sårbarhet kan vara styrka.

Kempegate | Jenny Maria

23. September 2009 at 23:05

[...] I all enkelhet en makalös bild av Sune Jonsson från 1960. Lägg märke till silhuetten av en krukväxt nere till vänster i ljuset. Jag tänkte ha en bild från Walker Evans nedanför Jonssons bild, från hans tid som fotograf i Farm Security Administration projektet, dessa bilder redovisades i ”Let us Now Praise Famous Men.” Men jag förmår inte, jag vet att de avbildade på dessa bilder kände sig utlämnade och sårade och då vill jag inte visa respektlöshet genom att ytterligare ”publicera” dem, även om de är välkända. Inte så att jag missaktar andra som visar dem, fotografierna är intressanta och människorna vackra men deras försvarslöshet sticker i mina ögon. Det finns andra bilder av Evans på bloggen. [...]

COMMENT ON THIS POST