Vad hände med Fotograf Anders Ekström?

jag-kanner-igen-mig-i-kompromisslosheten.jpg

Intervju med Anders Ekström uppslagen på mitt skrivbord. Idag hittade jag två exemplar av Herman Hesses Stäppvargen i bokhyllan.

Min besatthet över de fototidningar jag fått av mammas granne och som är från slutet av 60-talet och början av 70-talet fortsätter.

Nu har jag hittat en artikel om fotograf Anders Ekström, 25 år gammal och vid Gud verkar han speciell. Intervjun är gjord år 1970 av Tor-Ivan Odulf. Odulf var svensk fotograf, gift med Åsa Moberg, han dog år 1988. Porträttbilden på Ekström är tagen av fotograf Lasse Stener, som jag tror var verksam ända fram tills för några år sedan.

Några citat från Ekström ur artikeln;

Jag har aldrig kunnat utföra något på beställning, till och med om jag ansett beställningen riktig. Jag har en enorm motvilja mot alla slags befäl.

Mig jagar mest människor som vill ha pengar, som vill ha räkningar betalda, som vill ha reda på allt möjligt, saker och ting som inte rör mig, som jag tycker är absolut oviktiga, rättegångsprylar, min morsa jagar mig för att jag är det svarta fåret.

Dagen efter intervjun stod Ekström i begrepp att börja arbeta på Stockholms Länstrafik. Jag kan inte hitta några uppgifter om honom som fotograf efter det här, vad hände? Bevarade han sin kompromisslöshet och hur skulle han i så fall utvärdera den hållningen såhär efter 40 år?

Såvitt jag vet finns det två Anders Ekström som är verksamma fotografer i Sverige, den ena kan det inte vara och den andra hittar jag inga kontaktuppgifter till.

Om jag hittar honom ska jag fråga om oeftergivlighet har varit en bra position.

THERE ARE 16 COMMENTS ON “Vad hände med Fotograf Anders Ekström?”

P

11. September 2008 at 01:37

Jag vill köpa dina bilder.

Jenny Maria

11. September 2008 at 08:14

Fascinerande!

Ja Gustav – är det inte. Ett liv, åtminstone de mest aktiva åren (för de flesta) är inte en sådan lång tid. 1970 var inte för så länge sedan, Ekström var en ung vuxen och nu är han i pensionsåldern.

Jag frågade Micke Berg som varit verksam i Stockholm länge om han känner igen namnet men det gjorde han inte. Nu har jag frågat honom om han känner Lasse Stener.

Den andra Ekström bor i Malmö, jag ska försöka hitta numret till honom men jag har anledning att tro att det inte är han.

Tack P!

Men du vill väl inte köpa den här?

Mats L

11. September 2008 at 13:24

Var inte Lasse Stener en av de stora tjejfotograferna på 70-talet?

Jenny Maria

12. September 2008 at 08:26

Jo – Mats det tror jag att han var och sedan fortsatte han att arbeta som dokumentärfotograf.

micke

30. October 2008 at 17:02

Tjena, kom in på den här sidan..Lasse Sterner, var från början slakatare, kom in på Fotoskolan, tog jävligt bra bilder, svartvitt så klart, bodde i vasastan eller på kungsholmen,,,han plåtade en del tjejer men framför allt dokumentärt, precis som Yngve Baum försvann hann, tror han gick över till att filma,,,nu , idag, 2008, har jag ingen aning var han är, ska fråga Anders P om han vet ngt?

Anders Ekström minns jag som en figur i kanten, va rhan tog vögen vet jag faktiskt inte,,,det är så att från den hör genrationen fotografer vi nu talar on, först, kanske andra kullen på fotoskolan har nog bara Anders P, Smoliansky o någon till klarat sig, överlevt som fotografer,,, det var det,,,kul att läsa funderingarna,,,
micke b

Jenny Maria

31. October 2008 at 10:47

Tack, tack, tack Micke…

… så du minns honom åtminstone… ja det är väl inte många som faktiskt lyckas av alla de som försöker leva på sitt fotografi.

Jag gissar att Ekström antingen dog eller flyttade utomlands för att ingen verkar ha några minnen av honom efter den här tiden på 70talet. Eller så sögs han upp i ett fullkomligt anonymt liv men hans personlighet tyder ju inte på att något sådant skulle hänt – men vad vet man.

Jag tänker att den där kompromisslösheten som skildras i artikeln kan vara det som antingen förstör eller ”gör” ens liv.

Julia Ekström

2. February 2009 at 14:32

Hej,
Oh herre GUD!

Satt och googla mitt egna namn. Och så hitter jag det här, mitt hjärta slår hårt!
Anders Ekström är min far. Han är inte död som någon skriver.
Han är mångsysslare idag. Han slutade fotografera men jobbar fortfarande kreativt.

Han lärde mig att använda kameran när jag var 14. Och de tog mig långt.
Idag studerar jag på det kungliga konst akademin i Köpenhamn.

Och jag och min far diskuterar ofta foto.

Måste fråga, finns det möjlighet till att köpa denna tidning av dej?

MVH.

Julia Ekström

Jenny Maria

2. February 2009 at 15:40

Kära Julia!

Det var precis det här jag hoppades på skulle hända när jag skrev om ”fotograf Anders Ekström” Vad kul att du såg det och att också du är fotograf.

Din pappa verkar så speciell och intressant utifrån sin integritet och jag blev nyfiken på honom och om han hade förändrats.

Jag frågade runt lite i fotokretsar men ingen kände till någon verksam Anders Ekström så det var jag som funderade på om han flyttat utomlands eller kanske dött, det var dumt av mig att så okänsligt spekulera i något sådant. Jag ber om ursäkt.

Jag skulle gärna göra en mini-intervju med din pappa över telefon (om han har lust) för att kunna följa upp det hela på min blogg.

Det är klart att du hans dotter skall ha tidningen, den är mer värdefull för dig så du ska få den. Ska bara söka reda på den igen.

Julia Ekström

2. February 2009 at 15:52

Jag såg att du bodde i Lund. Det är juh en ironi i sej själv om du har letat efter honom. Han bor i Lund och i Kristianstad.
Kan du minnas den gammla foto affären som log på St Gråbröders gatan? Foto Fort, det var han och mamma som hade den.

Jag pratade med honom precis, och det var helt ok med honom med en liten mini intervju.

Jag skickar han kontakt uppgifter till dig på mailen som står här på bloggen.

MVH.

Julia Ekström

Sara

2. February 2009 at 16:32

Men så fantastiskt!

Jenny Maria

2. February 2009 at 16:44

lol – jag som hörde mig för i Stockholm och sedan tänkte att han nog flyttat till Schweiz!

Jag har inte bott så länge vid Lund så ja känner bara till foto fort till namnet men där ser man, mycket närmre än man kunnat tro.

Tack för hjälpen Julia!

Ja Sara – det var väl underligt och roligt.

Man kanske ska göra sådant här ibland – uppföljningar sådär en 40 år senare.

Ingeman

2. February 2009 at 17:39

Anders Petersén och Anders Ekström camperade ihop i Hamburg under Lehmitz-perioden.
IP

Arnold

29. January 2010 at 01:00

Hej,

Jag började som praktikant på FotoFort 1985 och vill påstå att jag lärde mig bli vuxen genom Anders, Inger, Ingeman och Hazze. En väldigt spännande tid för en 16-åring som visste lite om livet.

Anders var som chef tuff, överraskande och, på mer än ett sätt, genial! Då jag avslutade min tid i firman fick jag en champagnevisp av Anders – fantastiskt!, ty densamma skulle charmera de kvinnor jag ändå inte hade råd att erbjuda dito dryck!

Julia kommer jag ihåg som mycket söt och viljestark flicka!

Jenny Maria

29. January 2010 at 09:28

Tack Arnold för detta. Vad fint du skriver.

Jag har skrivit en uppföljning som jag skickat till Anders E för godkännande men jag har ännu inte hört av honom men jag hoppas göra det framöver.

Än en gång tack!

Anders Ekström – en uppföljning | Jenny Maria

5. February 2010 at 10:53

[...] här blogginlägget är en uppföljning till ett tidigare inlägg; finns här. I detta förra inlägg spekulerar jag angående en intervju med fotografen Anders Ekström som [...]

COMMENT ON THIS POST
    Archive