Getty Images

librarygirl-1.jpg

Jag har blivit erbjuden ett kontrakt med världens största bildbyrå Getty Images. Det innebär att jag kan lägga in bilder i deras bildbank och så försöker de ’pitcha’ dessa åt mig – som vilken förlagsverksamhet som helst.

Det känns osäkert om jag kommer att vara framgångsrik på den här marknaden. Inför min ’test-submission’ funderade jag på vilken estetik som krävs för att uppnå säljbarhet och vilka möjligheter jag har att åstadkomma ett sådant ”utseende”. Jag skickade två serier till test submission; ”Pappa läser läxa med dotter” och ”Tonåring på bibliotek” – där bilden ovan kommer ifrån. Getty har dessutom 50 sidor (typ) upplysningar om hur bilderna får vara behandlade och allt måste ha ”model och property releases.”

Konstnärliga, personliga bilder är alltid lättare att ta än riktigt bra bruksbilder.

Så jag satsade på bilder som porträtterade en tydlig känsla och som var tekniskt väl genomförda – bra ljus, bra skärpa, bra färg. (Getty tar till exempel inte emot hög-iso bilder och man måste genomgå ett bildbehandlingskunskaps-test.) Ingenting får vara alltför påtagligt, bilden ska kunna passa in på många tänkta platser, så det innebär å ena sidan en tydlighet å andra sidan en allmängiltighet.

Ibland funderar jag på att sluta arbeta som fotograf eftersom jag har fler skribentuppdrag, men om man skriver om foto och är fotovetare känns det värdefullt att ha och få ’inside’- kunskaper om den kommersiella bildvärlden och det är bra för min förståelse.

Men jag är inte säker på hur lyckosam jag kan bli på det här.

THERE ARE 4 COMMENTS ON “Getty Images”

sara b

23. September 2008 at 12:44

grattis vad spännande, vi är lagom-vanliga-modeller när du vill!

Jenny Maria

24. September 2008 at 07:44

Tack!

Det kanske är ”The beginning of a great adventure”

Ni är de mest utmärkta vanliga-människor-modeller. Nu kan det ju bli tal om arvoden – om jag säljer vill säga.

Calle

24. September 2008 at 14:03

Grattis. Även om du väljer bort Getty måste det väl kännas riktigt bra att ha kommit genom deras rigorösa kvalitétskontroller? :-)

Jenny Maria

25. September 2008 at 07:46

Tack Kalle!

Jag har skrivit på kontraktet nu. Det är mycket förordningar kring hur bilderna tekniskt och rättighetsmässigt ska vara men allt det var logiskt. Men att bara göra en ”submission” – döpa bilderna och märka upp dem korrekt det var som värsta iq-testet, kanske för att jag inte är van (?)

Då jag tittade i deras arkiv fanns det fasansfullt mycket tråkiga bilder där och det är det som skrämmer mig. Kanske är det sådana som säljer?

Det får bli ett långsiktigt, trevande projekt det här.

COMMENT ON THIS POST