En uråldrig ondska har släppts lös ☃

valsigne-alla.jpg

I detta nu faller pyttiga flingor utanför fönstret, glittersnö, viktlösa skärvor, förekommande endast sällan i Skåne men ofta i Norrland. De liknar konstgjord snö som finns inuti sådana där vad heter de… glasbubblor, prydnadssaker som är vanliga under julen. Den första jag ägde innehöll ett vinterlandskap, sedan fick jag en med en guldängel mot en djupt blå stjärnhimmel, och nu har jag en där bakre ”väggen” är tapetserad med en 3-D bild av Jungfru Maria. Skaka, skaka, skaka, snön virvlar – vad heter de?

Överordnat klarsyn, ja överordnat det mesta, är de sociala roller vi önskar se oss själva i. Vi drivs, med få undantag, av att skapa oss en plats i världen, vilket väl är en nödvändig överlevnadsstrategi? Alla griper vi efter sådant som kan stärka oss i den identitet vi valt och som ska ordna så att andra behandlar oss med respekt. Med all rätt, för utan våra roller är vi sårbara.

För att vara skarpsinnig måste man ofta gå utanför både sig själv och sin prestige. När tåget ”det rätta att tycka” tuffar förbi – det som påstås med självkänsla och utmålas som något storslaget att ge röst åt – är det lockande att kliva på.

Nej, jag är inte förtjust i Piratpartiet, jag skriver dessa ord och lovar mig själv att det är sista gången jag tänker på dem. Till skillnad från alla andra grips jag av en svårartad olust och känsla av klaustrofobi när jag läser piratpartisters bloggar, manifest och politiska program. Nedanför ord som frihet ser jag hänsynslöshet och ojämlikhet.

Jag önskar att det förvånade mig att så många okritiskt accepterar deras budskap.

Lillebror Piratpartiet vill med sin högstadiemobbarattityd, åsiktsregistrering, med sina sanktioner, sin jantelag och sina konsekvensberäkningar där en majoritet kan ha rätt att utnyttja en minoritet skapa en mer dystopisk värld än den de säger sig kämpa mot.

Piratpartiet är inte Winston eller Julia, de är Partiet. Svenska mästare i dubbeltänk ”att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.” ”Frihet är slaveri – okunnighet är styrka.”

Falkvinge är rusig av segerns sötma, det viktigaste slaget står över attityderna och det har han vunnit. Han vältrar sig så vällustigt i epitetet medborgarrättskämpe att man måste unna honom det.

Några år tillbaka tillbringade jag Lucia högst upp på infektionsavdelningen på ett sjukhus. En lunginflammation gone bad och det kändes som om jag snuddade vid något för mig okänt, upplevelsen var skrämmande men ingav också en märkvärdig känsla av liv. Medan penicillindropp forsade in via armarna och ut i min febriga kropp kändes allt förunderligt vackert.  Tända adventsstjärnor i salens många fönster, ljudet av sjukhuspersonalens tofflor, min snygge sambo på en stol bredvid sängen, när jag så småningom reste mig och upptäckte att utsikten var över kremeringsskorstenen och att mörk skog liksom backade upp den så nådde mig en bedövande känsla av att något förklarats – det var glittersnö då också.

°°→Δ∴∴{♥}∴∴Δ←°°

THERE ARE 36 COMMENTS ON “En uråldrig ondska har släppts lös ☃”

Pip

15. December 2008 at 11:38

Hej,

Jag tror att du har missförstått vad Piratpartiet egentligen står för. Någon åsiktsregistrering sysslar vi t.ex. inte med, och det här med att vi vill att en majoritet ska utnyttja en minoritet är faktiskt helt fel! Tvärt om vill vi frångå ett system där en minoritet (skivbolagen) systematiskt utnyttjar en annan minoritet (artisterna) på bekostnad av en majoritet (allmänheten).

Mikael

15. December 2008 at 12:20

“Piratpartiet vill med sin högstadiemobbarattityd, åsiktsregistrering, med sina sanktioner, sin jantelag och sina konsekvensberäkningar där en majoritet kan ha rätt att utnyttja en minoritet skapa en mer dystopisk värld än den de säger sig kämpa mot.”
Vad i allsindar pratar du om? Mobbare? Åsiktregistrering? Jantelag? Var får du allt detta ifrån? Är du säker på att du skrev rätt partinamn?

sara

15. December 2008 at 13:06

Mobbing och åsiktsregistrering, kanske läge att nyktra till?

Benke

15. December 2008 at 13:06

Va???????

Karl

15. December 2008 at 13:23

Jag skulle gärna se dig visa exakt var du fått ifrån att Piratpartiet har en högstadiemobbarattityd, jantelag och strävar efter åsiktsregistrering.
Det är väl snarare exakt de här sakerna som piratpartiet grundades för att bekämpa.

thomastvivlaren.se

15. December 2008 at 13:44

För att möjliggöra en diskussion och en debatt så skulle det underlätta om du istället för att kasta omkring dig dina åsikter och uppfattningar även refererar till vad du menar?

Kan du förklara mer ingående, exempelvis genom länkar, vad du menar med:

“Nedanför ord som frihet ser jag hänsynslöshet och ojämlikhet.”

“Svenska mästare i dubbeltänk ”att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.” ”Frihet är slaveri – okunnighet är styrka.””

Förväxlar du oss med våra kära folkvalda som med näbbar och klor gör allt för att försvara demokratin genom att själva bryta ned den? Hur anser du själv att det kan vara legitimt att införa en hyrsnutslag som gör det möjligt för privata intressen att få befogenheter som inte ens svensk polis har? Att med hänvisning till försvaret av demokratin och “terrorismen” (Alliansens nuvarande regeringsperiod associerar jag det till men det är nog inte det de menar) kuppa igenom FRA-övervakningslagen?

Jag är uppriktigt intresserad av vad det är som fått dig att dra dina slutsatser om piratpartiet för jag förstår helt enkelt inte vad du menar.

Jenny Maria

15. December 2008 at 14:00

Ingen blir gladare än jag själv om det skulle visa sig att jag har fel.

Mina svar får anstå till i morgon för jag har deadlines att passa idag.

Jag önskar er alla uppriktigt en God Dag.

Einar

15. December 2008 at 15:18

Vad…?
Du beskriver Piratpartiet som raka motsatsen till vad det är. Är du säker på att du pratar om rätt parti?
http://www.piratpartiet.se/

Jenny Maria

15. December 2008 at 15:39

Tror du Pip?

Skivbolag kan säkert vara svin precis som andra företag. Dock ingår varje artist som samarbetar med ett skivbolag ett avtal. Kan PP ta sig den rätten att förorda spridning av enskilda individers verk för att hämnas på skivbolagen?

Du har ett underförstått rättighetsanspråk i dina argument – att du har rätt till att få något av skivbolagen, att de är skyldiga dig något. Jag handlar en jävla massa på tempo men jag kan inte för det påstå att jag har rätt att också få saker som jag inte betalar för, mina anspråk gäller de varor jag köper och att de ska vara bra. De kan välja att bjussa mig på vissa saker om jag är en trogen kund. Annars kanske jag väljer en annan butik. Men de rättighetsanspråk som många piratpartister ställer på film och skivbolagen tycker jag är konstiga.

Att förorda spridning av andras material och att en tredje helt oförtjänt part ska kunna tjäna på det är ett allvarligt intrång i enskilda individers frihet och önskan.

Jag är inte emot spridning genom trackers, jag tycker upp och nedladdning av material är utmärkt så länge det inte handlar om fuldelning, varje kreatör är i sin fulla rätt att sprida sina verk via TPB om de så önskar.

Jenny Maria

15. December 2008 at 15:40

Ja Mikael jag är säker.

Jenny Maria

15. December 2008 at 15:41

Sara – jag måste helt enkelt få vara lite dragen om jag ska idas tänka på och diskutera PP.

Jenny Maria

15. December 2008 at 15:43

Karl och Einar – action speaks louder then words.

Sammy Nordström

15. December 2008 at 16:19

Rätten att förorda något, oavsett vad det handlar om, har vi alla. Det kallas för åsikt- och yttrandefrihet. Den rätten tar vi oss inte, den har vi redan.

Pirater vill inte “hämnas” på skivbolag eller något annat företag. Det handlar om att vi anser rätten till skyddat privatliv väger tyngre än någons rent privatekonomiska intresse. Fildelning görs via enskilda personers privata kommunikation, för oss är därmed frågan om olovlig fildelning är rätt eller fel irrelevant.

Säg mig, Jenny Maria, är du verkligen beredd att inskränka i så pass fundamentala principer för en demokrati som rätten till skyddat privatliv av rent privatekonomiska skäl? Är det verkligen en proportionerlig avvägning mellan demokratiska principer och den enskildes privatekonomi? Jag är iaf hellre fattig i ett demokratiskt land än rik i ett fascistiskt land.

Steve

15. December 2008 at 17:55

“Jag skulle gärna se dig visa exakt var du fått ifrån att Piratpartiet har en högstadiemobbarattityd, jantelag och strävar efter åsiktsregistrering.” frågades.

“action speaks louder then words.” svarar du.

Men… vilka actions då? Det var ju liksom det du blev ombedd att svara på?

Bomaz

15. December 2008 at 19:32

Skulle du vänligen kunna länka till dina källor, exemplifiera mm?

Det är alltid användbart att kunna backa upp sina argument på något sätt så att folk ser att man talar sanning.

RobJoh

15. December 2008 at 21:00

“Nedanför ord som frihet ser jag hänsynslöshet och ojämlikhet.”

Ehh va? på vilket sätt ställer vi oss bakom ojämlikhet och hänsynslöshet? Jag fattar inte ett smack just nu så det får du gärna förklara.

“Lillebror Piratpartiet vill med sin högstadiemobbarattityd, åsiktsregistrering, med sina sanktioner, sin jantelag och sina konsekvensberäkningar där en majoritet kan ha rätt att utnyttja en minoritet skapa en mer dystopisk värld än den de säger sig kämpa mot.”

Jag har skarpt för mig att vi är EMOT åsiktsregistrering, det är därför vi slåss med näbbar och klor emot FRA.
Jag har inget minne av att vi mobbar folk heller, men jag kanske har missat något? Vart och när har vi mobbat någon?
Vilken minoritet är det vi vill utnyttja? Artister? Nej vi vill inte utnyttja artisterna, vi har dock en annan uppfattning om hur en artist blir stor och känd samt kan leva på det han gör. De artister jag har pratat med säger att de tjänar mest pengar på sina konserter och att skivan inte ger särskilt mycket pengar. För lånade man ut sina skivor för att sprida de bra banden till sina kompisar, idag skickar du MP3 låtar. Kan vara så att jag har fel, MEN IPRED gör inte saken bättre. Om vi ska jaga pirater låt POLISEN göra det.

“Piratpartiet är inte Winston eller Julia, de är Partiet. Svenska mästare i dubbeltänk ”att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.” ”Frihet är slaveri – okunnighet är styrka.””

Det här var intressant, för mig verkar det snarare som att Piratpartiet är ett av få partier som inte hymlar var de står. Oavsett vad man tycker om piratkopiering (för jag antar att de är det du framförallt stör dig på) så är det ju inte så att Piratpartiet döljer vad de tycker.

Kan vara så att piratpartiet har fel (enligt dig), men om jag inte har helt fel så är det så det ska vara i en demokrati.

RobJoh

15. December 2008 at 21:35

Efter att ha läst ditt svar ovan skulle jag bara vilja påpeka något:
PP vill inte hämnas på skivbolagen, ärligt talat skulle jag vilja säga att vi inte bryr oss. Vad vi däremot INTE tycker om är att skivbolagen ska få leka polis, om vi ska jaga pirater så är det fortfarande POLISEN som bör göra så. Även om jag personligen tycker att det är som att försöka ösa en båt med ett durkslag.

Jag tycker inte alls att skivbolagen är skyldig mig något, jag anser dock inte att de ska få vara sin egen polis heller.

Sedan skulle jag vilja komma tillbaka till man på något sätt alltid missar att ta upp det bra med fildelning. Jag personligen hade inte haft så mycket AC/DC, Maiden, Motörhead osv skivor om jag inte först hade fildelat dessa analogt på 90-talet. Jag hade inte gått på 2 stycken AC/DC konserter (förhoppningsvis 3 snart), 2 stycken Maiden konserter, 2 Motörhead. Jag hade inte heller satt mig i en bil för att köra till Stockholm för att se Mötley Crüe.

Inte heller hade jag sett Asta Kask 4 gånger, Nationalteatern osv.

Jag hade inte lyssnat på ett enda band om det inte var för fildelning, jag hade inte köpt en enda skiva om det inte var för fildelning.

Leo

15. December 2008 at 21:43

Hej!

Tråkigt att Du har fått en sådan missuppfattning om vad Piratpartiet står för. Vad det handlar om är helt enkelt grundläggande demokratiska rättigheter.

Egentligen borde Piratpartiet inte behövas, som jag ser det, om våra folkvalda hade skött sitt uppdrag och värnat saker som vår grundlag och de mänskliga rättigheterna.

Hör gärna av dig om du undrar något. Det finns också massor av information på http://www.piratpartiet.se

Jenny Maria

15. December 2008 at 22:55

Jag älskar den utveckling som kommit samhället till del genom internet; mer demokrati, fler möjligheter, och vi är ännu bara i början av denna revolution.

Mycket av det som tas upp i kommentarsfälten har jag inga invändningar mot, som till exempel allmän rösträtt. ☺ För mig är varje individs rätt att göra egna val för sig själv och det ens arbete alstrar oantastlig, så länge man följer skadeprincipen – gör vad du vill så länge du inte skadar andra.

Mitt ärende är att ta upp att Falkvinge ställer ”nya kreatörer” mot ”ja till IPRED”- artisterna och det faktum att artister som är negativa till att spridas via TPB sprids där och de som är positiva till att spridas via nedladdning inte gör det.
Jag skulle gärna se en diskussion inom PP om hur partiet ställer sig till att det är dessa föraktade “gamla” artister som bär fuldelningen – en av deras ideologiska huvudpoänger. Det är vad HD-artikeln handlar om. Men ingen har velat diskutera det.

Sedan tycker jag på min blogg (inte något som HD kan lastas för) att PP är ojämlika i det avseendet att de bara driver somligas frihet; Anna Troberg ska få sprida sina verk via TPB – men man får inte tacka nej. För mig är det tvång, översitteri och hänsynslöshet.

Falkvinge säger ”Dra åt helvete”, man säger ”Det var ett jävla tjat” åt Arboga-pappan, man planerar att ”bomba” dissidenters mail-brevlådor, man tycker det är prima kul att lägga ut filmer för fuldelning där Sauk medverkar, Troberg skriver en lista med artisters uppfattning i frågan och uppmanar till bojkott.

Själv har jag blivit kallad luder (vad nu mitt yrkesval skulle ha med saken att göra), jag har fått mail om att jag är uppförd på en ”lista” (?) och att de artister jag plåtar kommer att utsättas för extra fuldelning. Jag har även blivit kallad både utvecklingsstörd och kultursnobbig elitist (vilket förvisso är rätt så ackurat).

Falkvinge skriver på sin blogg;
”Jag kommer som sagt att skicka ut argumentationsövningar i de här breven. Syftena är att skicka med ett par soundbites i varje brev som man kan använda i sina egna sociala nätverk. […] Säg de här fraserna högt för dig själv, så att du hört dig själv säga dem en gång eller två. Det hjälper nästa gång du behöver dem.”

JAG tycker den attityden är läskig, därför har jag angripit den. Om ni alla gillar citatet ovan och det tänkesätt det pekar mot så tänker inte jag hindra er – alla måste vara sin egen lykta.

Nu går jag vidare och önskar er alla en god morgondag.

Bomaz

15. December 2008 at 23:22

“Jag älskar den utveckling som kommit samhället till del genom internet; mer demokrati, fler möjligheter, och vi är ännu bara i början av denna revolution.”

Anser du det är bra att din mobil blir en sttlig spårsändare?
att staten får ha koll på alla internet sidor du besökt etc?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3976076.ab

Ipred, privatpolis
http://aftonbladet.se/nyheter/article3862478.ab

FRA övervvakning av vad du gör på internet om du surfar till en sida utanför sverige
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fralagen/

anser du att dessa förslag skapar möjlighet till statlig åsiktsregistrering?

Exempel, tack.

För guds skull mäniska länka till dina källor och vad du basserar allt på.

“Falkvinge säger ”Dra åt helvete”, man säger ”Det var ett jävla tjat” åt Arboga-pappan, man planerar att ”bomba” dissidenters mail-brevlådor, man tycker det är prima kul att lägga ut filmer för fuldelning där Sauk medverkar, Troberg skriver en lista med artisters uppfattning i frågan och uppmanar till bojkott.”

Källa? länk?

Bojkott är ett demokratiskt medel i varje fall. Var och en får köpa vad den vill

hur är argumentationsövningar skrämmande? får ett parti inte rekomendera sina medlemmar hur de ska argumentera i sakfrågorna?
det låter som en väldigt konstig attityd. Om något så är det väl bra att partimedlemmarna diskuterar saker med andra människor?
annars är du ju emot valkampanjer också då de är att folk försöker övertala andra att adoptera deras politiska åsikt

Jenny Maria

15. December 2008 at 23:45

Nej jag tycker inte att min mobil ska vara en statlig spårsändare. Nej jag tycker inte vi ska ha en privatpolis. Nej jag tycker inte att FRA ska övervaka mig om jag surfar till en sida utanför Sverige.

“hur är argumentationsövningar skrämmande?” Jag känner olust vid hela det stycket som har rubriken “Veckans argumentationsövning”, personligen skulle jag aldrig repetera in åsikter som någon annan skrivit.

Jag är inte emot och jag lovar att jag inte på något sätt kommer att försöka stoppa Piratpartiets valkampanj.

Jag vill ingen något ont.

Jimmy

16. December 2008 at 00:33

“personligen skulle jag aldrig repetera in åsikter som någon annan skrivit.”

Det är inte åsikter man repeterar in, det är argument för att stärka åsikter man redan delar. Att komma upp med egna argument är något som är svårt för många, och slutar troligast med ett resultat som en annan redan kommit på tidigare. Varför uppfinna hjulet igen när någon annan redan gjort det?

Robjoh

16. December 2008 at 09:38

@Jenny
Så fyra fakta underlag:
Arboga pappan
Det är fortfarande inte så att det är piratebay som la ut dokumenten, det är fortfarande inte piratebay som gjorde dem offentliga. Du har enligt sveriges LAG rätt att gå att hämta ut dessa dokument. Att bilderna ligger ute beror på att den ansvariga åklagaren inte valde att hemligstämpla dem. Skyll inte på Piratebay, om något kan du skylla på staten.

Sen kanske det ska påpekas att the pirate bay INTE har något att göra med piratpartiet. Det är två skillda rörelser som däremot delar en del åsikter. Jag anser personligen att the pirate bay kanske går lite långt, men det är en annan fråga.

Falkvinge om Alfredsson
Jag kan faktiskt inte mer än hålla med Falkvinge, om du begär att vi ska ha privatpolis (+statliga pengar) för att inte sluta spela in film. Be my guest…En mindre som lever på statliga stödmiljoner gör mig inget. Om du kräver rätten att ha din egen polis är du inte bättre än den adel som störtades från makten när demokratin infördes, och om så är fallet: Dra åt helvete!

Förslagen om att till exempel slå ut Beatrice mail.
Jag hittar inget förslag som säger att vi bör slå ut Beatrice mail, jag hittar ett förslag om att vi bör fortsätta mail och göra oss hörda. Har för mig att det kallas demokrati!

Så skulle vi skicka vykort också….

Listan
Gissar att det är detta som du kallar åsiktsregistrering jag kallar det personligen bojkott. Du har själv erkännt att du inte stödjer privatpolis, så varför i helvete ska jag stödja ett band som är för privatpolis?

Sedan förstår jag inte vilken skillnad det skulle vara att skicka ut hjälp till att argumentera för de saker vi står för. Jag skulle antagligen inte själv använda de argumenten Rick använder men det är en helt annan sak. Alla partier försöker utbilda sina gräsrötter, är inget särskillt för piratpartiet (sen vet jag inte om de andra partierna är lika öppna med det).

Göran

16. December 2008 at 13:27

Jenny Maria, jag delar din känsla för Piratpartiet och är glad att du orkar skriva om det.

Till piratpartisterna vill jag bara hälsa att självklart får ni använda vilka legitima medel ni vill för att försöka nå era mål. Men många metoder – som till exempel att aggressivt och anonymt åsiktsbomba varje enskild bloggare som har avvikande åsikter – leder till att många tar avstånd.

Det är en känsla som knappast behöver debatteras. Bara luftas.

Bomaz

16. December 2008 at 16:30

Åsiktsbomba?

Den här bloggen har fått en handful svar och har i stort bemöts med ungefär sama eller artigare tonläge än orginal texten använder.

Att låta folk lämna kommentarer är att inbjuda till disskussion

Jay

16. December 2008 at 16:41

Jenny Maria, jag personligen tror att “Falkvinge ställer ”nya kreatörer” mot ”ja till IPRED”” helt enkelt handlar om att obesvarade åsikter per default uppfattas som sanning.

Att du personligen utsatts för otrevlig mail är ju beklagligt, men även om dessa personer är medlemmar eller sympatisörer med (pp) så representerar dom ju inte (pp), bara sig själva.
På samma sätt som din Blogg inte representerar HD, utan bara dig själv.
Jag kan nästan garantera att det gått lika mycket otrevlig mail åt andra hållet till (pp) medlemmar som publicerat sin mailadress.

Partiprogrammet och ideologin som presenteras på (pp)’s hemsida är ju i min personliga mening onödigt luddigt och långvindig, men å andra sidan så gäller ju det inte bara (pp), utan partier i allmänhet.

Fred

16. December 2008 at 19:14

Jenny: nu är du faktiskt lite oärlig. TPB bad väldigt mycket om ursäkt när de fick reda på att det var barnens pappa som hade skickat mailet.

Peter, från tpb, bad t.o.m ursäkt i direktsänd tv (svt debatt med janne josefsson)

Läs gärna här: http://thepiratebay.org/censur.php
“Slutligen vill vi be om ursäkt till den anhörige som mailade oss om borttagning av torrenten. En av våra moderatorer svarade på ett oförsvarligt sätt och det är vi alla ledsna för. Förlåt.”

Karin

16. December 2008 at 20:43

frihet skulle kunna betyda olika saker för gemene man. Felaktigt skulle den kunda användas just till att människan hänsynslöst skulle göra precis som den ville utan att bry sig om sina medmänniskor, liksom understödja ojämlikhet – egenskaper som inte är så långt ifrån diktatorns sätt att agera- så själva ordvalet ser jag ingen svårighet i att föstå…

Dennis Nilsson

17. December 2008 at 23:34

Naivitetet har alltid haft ett pris, Chamberlain var ju naiv.

Vi människor är inte perfekta. Makten berusar och korrumperar våra politikers och beslutsfattares omdöme, även de med de godaste intentioner.

Det är historiska fakta som vi borde lära utav, men tydligen gör du (vi?) inte det.

Jenny Maria

19. December 2008 at 08:46

Tack för filmerna Dennis,

Ja den naivitet som så många uppvisar när de sväljer inte bara piratpartiets bete utan hela spöt är ”indeed” hårresande.

Jenny Maria

19. December 2008 at 09:14

Ja Gustav,

Jag fick minsann den där skickad till mig och har replik på lördag.

Gustav likt de flesta piratpartister har en knapp, någon trycker på den och ut kommer samma yttranden, till exempel;
- De som är emot oss kan inte acceptera att världen förändras.
- De som är emot oss vill ha ett allmänt kulturstöd där de kan kräva att bara få pengar.
- De som är emot oss är fascister som gillar ett övervakningssamhälle.

Inget av det där är sant men upprepandet har varit en framgångsrik strategi och kommer säkert att fortsätta vara det.

Jag hittar mitt namn där i babblet, men Nipes text har ingenting med mig eller det resonemang jag tog upp i min ursprungliga artikel att göra.

Anders H.

20. December 2008 at 14:03

Hej Jenny, har jag förstått dig rätt i följande:
1. Du är huvudsakligen intressera av upphovsrättsproblemen? (inte övervakning, fri och rättigheter, stat vs individ)
2. Du anser att artisterna/upphovsmännen ska kunna kontrollera användningen och spridningen av sina alster fullt ut?
3. Du anser att när de avtalar bort sin kontroll till andra så ska det respekteras fullt ut även efter upphovsmännens död?

mvh Anders H.

Jenny Maria

21. December 2008 at 12:01

Nej på alla dina frågor för mig är det långt mer invecklat än så.

En handledare på universitetet gav mig en gång rådet att diskutera ett litet, avgränsat problem i taget – det var ett gott råd.

”fri och rättigheter, stat vs individ” – intresserar mig allra mest och jag menar att Piratpartiets politik gör stora inskränkningar i individers fri och rättigheter. Om de kom i lagstiftarposition, alltså tillhörde staten och genomförde somliga av sina lagar så innebär det ett statligt intrång som inte har förekommit i Sverige på många år.

Jag svarar gärna utförligare på de här frågorna men det måste anstå. Det är jul och jag ligger efter med mitt arbete.


Calandrella

8. February 2009 at 17:13

Jenny Maria: Som Sammy Nordtröm frågade: anser du att upphovsrättens bevarande är viktigare än den personliga integriteten? Denna fråga är relevant. Du kan nämligen inte välja båda.

(Om vill diskutera frågorna på ett mer filosofiskt, verklighetsfrämmande plan, kommer här mina argument: Att kopiera en, säg, kaffekopp med ett – ännu ej existerande – supervektyg som kan duplicera saker, och sedan ge bort kopiorna av kaffekoppen till någon (eller kanske flera personer, snarare) bör inte vara illegalt. Jag har köpt kaffekoppen. Kaffekoppstillverkaren bör inte få hindra mig från att göra vad jag vill med den.

Att kopiera en, säg, låt med ett – existerande – superverktyg (fildelning, typ) som kan duplicera saker, och sedan ge bort kopiorna av låten toll någon (eller kanske flera personer, snarare) bör inte vara illegalt. Jag har köpt låten. Låttillverkaren bör inte få hindra mig att göra vad jag vill med den.

Vad är den stora skillnaden (utöver att det första fallet är legalt ifall koppen uppnår verkshöjd, medan det andra inte är det), anser du?)

COMMENT ON THIS POST