Fru Lotass

lotta_lotass02.jpg

Bild från Nordens organisation. Fotograf Cato Lein.

Valet av Lotta Lotass till Svenska Akademins stol nummer 1 är, om ni frågar mig, ett super-duper-förstklassigt sådant och som min dotter skulle sagt ett in-struts-essant val.

Inte enbart för att hon har det näst coolaste efternamnet i Sverige, det coolaste är Natt och Dag men den släkten var såvitt jag förstår ändå inte aktuell för akademin.

Björn Wiman och Åsa Beckman gnölar lite men Malte P är nöjd. På någon obegriplig grund känner jag mig själv så upprymd att jag nog suggererat mig till att tro att det kommer att få en konkret inverkan på mitt liv eller att någon allmän världsförbättring ska ta plats.

Inte vet jag hur de tänker när de plockar någon, Wiman och Beckman nämner andra namn. Visst, vid varje tillfälle måste det finnas en hoper meriterade – får vi hoppas. Att skriva väl och vara en begåvad författare är nog bra, men lika viktigt är väl att vara en god läsare? Lotass har en svampmässighet – en suga-åt-sig-förmåga, ett omkringintresse och ett fullkomligt klart gehör för urval och formulering.

Ni som kallar henne vanlig, har ni läst Redwood, Lotass senaste alster som publiceras på nätet – det är synnerligen särskilt och tyder liksom mycket annat på en bildad fru med snille och smak.

≈ ∗ * ‡ ♡ ‡ * ∗ ≈

THERE ARE 11 COMMENTS ON “Fru Lotass”

bernur

6. March 2009 at 23:53

Ja, det går väl alltid att hitta andra namn: skam vore det annars – men Lotass är mycket intressant, och precis som du säger, inte bara en av de mest spännande författarna på svenska, utan också en god läsare (hon gillar Cormac McCarthy). Carl-Johan Malmberg och Eva Ström är två andra bra läsare, men överhuvudtaget tycker jag att S.A. ser ut att ha god besättning …?

Jenny Maria

7. March 2009 at 09:53

Jag funderade på vad du tyckte Bernur.

Nog finns det flera namn, jag är säkert okritisk i det här sammanhanget men jag har svårt att se att akademin med sin erfarenhet och samlade känsla för litteratur skulle gjort ett opåkallat val.

Somliga skribenter verkar tro att det finns någon turlista, han/hon förtjänar det mest – så är det ju inte, det vore skitdumt. Snarare letas det väl efter rätt person på rätt plats. Säkert blir det fler överraskningar i framtiden.

Men Wimans fråga är intressant om det är så att det inte finns några tillräckligt intellektuella inom juridiken men det där vet jag inget om.

Jag gillar Lotass, hon är en synnerligen begåvad författare och akademin spelar såvitt jag kan se med ett bra lag även om det finns andra uppsättningar i parallella världar som nog är lika bra.

jenny

7. March 2009 at 20:41

den ska jag läsa genast- har hitills bara läst “min röst skall komma från en annan plats i rummet” och den imponerade inte för fem öre, anser att den byggde på en felaktig premiss…och att hon blundar för att “murder has its sexual side”

Jenny

8. March 2009 at 10:01

“anser att den byggde på en felaktig premiss…och att hon blundar för att ‘murder has its sexual side’”

… shit, du kan inte bara slänga ur dig något så intressant och sedan inte följa upp det. ;-)

Steven

9. March 2009 at 10:01

Jenny,

Jag blev helt gripen av Redwood. Delvis för sin distanserade ton om ett ämne som är så brännande aktuellt, delvis för de vackra och utopiskt laddade fotografierna…så himla bra. Vilken energi, vilken synergi!
Hennes projekt blev en favvo direkt.

/S

Jenny Maria

9. March 2009 at 10:57

Steven – jag tänkte på dig när jag läste Redwood. Inte bara på grund av din koppling till ”de stora träden” utan också något annat, “det här skulle Steven gillat” tänkte jag.

Nina

10. March 2009 at 14:15

Men har ni läst Tredje flykthastigheten? Hemskt och vackert. Jag är förbehållslöst positiv till någon som delar fascinationen för Gagarin och det kosmos Sovjet ville kolonisera. Det var ett jävligt snyggt kosmos det! Och grymt…

Jenny Maria

10. March 2009 at 23:20

Ja absolut Nina – sådana intressen måste belönas, hon är värd att sitta där enbart på de meriterna.

Jag ska läsa Tredje Flykthastigheten.

jenny

11. March 2009 at 07:56

förlåt, jag ska hitta boken och tala om vad jag menar- men mitt minne av den: hon träder in i begreppet manlighet och ger det gestalt- använder sig av flera aspekter, ingenjörskont, en mördares. Men hon gör det inte begripligt för mig eftersom jag inte greppar det lustfyllda…utan bara redovisar intellektuellt. Men jag måste faktiskt läsa om boken för att fortsätta detta resonemang- nu ska jag läsa redwood o ger henne gärna fler chanser..

jenny

11. March 2009 at 09:06

PS “murder has its sexual side” är ett Jenny holzer-citat DS

COMMENT ON THIS POST