Snygg men död

Vi bör alla vara precisa med ord men tillståndet runt mig når snart upp till att kunna benämnas kaos. Vidare hade jag fått för mig att det fanns en vecka till inom ramen för mars, en vecka bakom den här veckan innan den här månaden tog slut – jag bedrog mig.

Min farmor hette Snygg i efternamn, ett soldatnamn som då det gavs innebar Snygg i betydelsen ordentlig, anständig, passande, prydlig och inte de snyggingar vi tänker på nu. Eller gör vi det? Snygg var såvitt jag kan förstå det mest utmärkta av karaktärsdrag. Det insåg jag till fullo en gång för länge sedan då jag hörde ett program på P1 där en före detta sköterska på ett mentalsjukhus berättade om vården, eller vad man ska kalla det, under första halvan av 1900-talet. Ordet hon hela tiden använde om mentalpatienterna var att de var osnygga, som om det var deras problem. Psykisk sjukdom var osnygghet.

En konstig, ja rentav dum tanke hann nå hela vägen fram innan det slog mig vad det scenario jag gladdes åt skulle innebära. Jag fyllde i ett donationskort att ha i plånboken häromdagen. När min kropp nu kommer in till något sjukhus och det är lämpligt att börja plocka delar ur den så kommer de – läkarna – att hitta donationskortet och bli glada att någon varit förutseende och fyllt i ett. ”Det var snyggt gjort av henne, vilken ordningsam människa” tänkte jag att de skulle tänka. Framtidsbilden var mycket tillfredsställande innan jag insåg att jag skulle anses som ordentlig men också vara död.

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Snygg men död”

Göran

27. March 2009 at 07:42

Ha ha. Lite som tanken att alltid ha rena underkläder ifall man oförhappandes skulle råka dö under dagen. Man vill ju inte vara en visa bland sjukhuspersonalen.

Donationskort är bra, tack för påminnelsen.

Jenny Maria

27. March 2009 at 09:38

Det där känner jag igen, jag har hört historier om dödssjuka människor som badar och byter kläder för att vara rena inför doktorn.

Ja donationskort är bra och apoteket har någon kampanj nu så det står kort framme vid kassorna.

Karin

28. March 2009 at 15:48

jag tror Jenny, att de även kommer att säga SNYGG om dig, precis om vi använder det ordet idag…
och ja, donationskorten finns ständigt framme på Svanen även när det inte är en drive…

Jan-Olof Snygg hette våran fysiklärare i högstadiet…jag tyckte om honom som lärare och hans personlighet, men några pågar i klassen var dumma och sa: hallå din fule jä-l, när han kom in i klassrummet…
det glömmer jag aldrig och ångrar att man inte tog lärarens parti, ber om ursäkt för det J-O Snygg! ´å pågarnas vägnar…

Jenny Maria

30. March 2009 at 09:08

Tack Karin ☺

Jaha, har ni alltid donationskorten framme? Att det tagit sådan tid att fylla i ett. Man vill väl inte bli påmind om att olyckor händer.

Ja Snygg, det är nog ett ganska plågsamt efternamn numera. Jag tänker också så om min skoltid, varför reagerade jag inte på obehagligheter? Allt var annorlunda då brukar jag tänka men det kanske är att lura sig själv.

Karin

30. March 2009 at 11:30

nä jag tycker också det är lite läskigt att bli påmind hela tiden, men korten uppskattas av de flesta och jag känner att om mina kära skulle behöva hjälp, hoppas man att det finns…men jag respekterar lika väl den som inte önskar donera…

härligledigmåndagsförmiddagskram från mig

COMMENT ON THIS POST