Solrosen av Axel Ebbe.

du-dod.jpg

var-ar-din-udd.jpg

Vilket av de här två perspektiven attraherar er mest – helt spontant?

THERE ARE 18 COMMENTS ON “Solrosen av Axel Ebbe.”

issi

30. March 2009 at 13:19

Spontant – den nedre, tveklöst. Varför, vet jag inte, men gissar att det har med bakgrund att göra.

Jenny Maria

30. March 2009 at 13:48

Tack Issi, jag noterar det. Två har sagt den nedre – spännande.

Mats L

30. March 2009 at 14:16

Den övre funkar inte alls. Vilket däremot den undre gör. En väldig skillnad.

Jenny Maria

30. March 2009 at 15:29

Jaha Mats, du menar det. Noterat. Ska se om någon tycker den övre (?)

sofie

30. March 2009 at 15:51

Den andre helt klart

A

30. March 2009 at 19:20

Jag gillar ju att vara lite motvals men jag måste också säga den undre. Har du någon teori kring det här? Jag tycker att det lika mycket handlar om solrosens kropp som bakgrunden (på den första ser hon ut som en gymnastiserande idlaflicka och på den andra mer som en nyvaken katt som sträcker sig efter att ha somnat i solen) /A

Ann L

30. March 2009 at 19:38

Röstar också på nr 2! Argument?
1. Bakgrunden är renare, mer harmonisk.
2. Det stora trädet till vänster är väldigt vackert och bildar en fin båge i linje med kvinnokroppen.
3. Kroppens vridning med huvudet bort från betraktaren ger ett mer gåtfullt intryck.

Matto

30. March 2009 at 19:58

Den övre…mest pga av ljuset

Moa

30. March 2009 at 20:57

Jag säger som alla andra – den nedre. Vilket också är vinkeln jag har fotograferat henne i. Beror dels på poppeln i bakgrunden men också att vinkeln är mer drömsk/gåtfull och den första är mer dynamisk/atletisk. Vilket säkert säger en hel del om synen på kvinnlighet, att man av tradition föredrar det behagfulla, undanglidande framför det kraftfulla, direkta och atletiska hos kvinnor. Food for thought. Intressant hur hon kan se så totalt annorlunda ut från två olika vinklar.

Mats L

31. March 2009 at 00:06

Kvinnan har liksom hamnat under ytan i den översta bilden. Som en drunknad som försöker ta sig upp, men är chanslös. I den undre står hon fri, graciös och helt underbar. Intressant att det kan bli så annorlunda med samma motiv.

Dag

31. March 2009 at 02:09

Läser du Korintierbreven?

Jag håller på nummer 2 men jag tycker ändå att den översta skänker ett visst sammanhang, Påverkan och utveckling i kontext, typ.

Jenny Maria

31. March 2009 at 09:56

Mycket spännande så här tänker jag fråga mer ofta. Undrar om det finns ett allmänt bildseeende-gehör?

Visst den nedre har den bättre kompositionen, bättre helhet. (Säger jag nu när jag lyssnat på er.)

Och Matto, A och Dag har påpekat det som jag själv gillar med ettan, den är kantig och rörig men ljuset är något bättre och vinkeln på hennes kropp också – inbillar jag mig. Och Dag ”Påverkan och utveckling i kontext” – jag vet vad du menar Dag, jag letar alltid i en bild efter ”var håller människorna till” – vilket iofs är konstigt.

Ja Moa, sannerligen är den poppeln fin, en av de bästa popplar jag vet – jag försökte få hela med på bilden men den är omöjligt hög.

Dag jag läser Korintierbreven – där finns mycket att lära. ;)

Mats L

31. March 2009 at 16:17

Problemet för fotografen, för mig i alla fall, att se bilden utan påverkan från fotojobbet. Jag behöver vila från bilderna i sex månader för att se “rätt”.

Jenny Maria

1. April 2009 at 08:55

Så är det för mig också Mats. Jag har ett eget öga där jag ofta utgår från annan än komposition och ett jobböga som tittar efter typiska “bra bilder”.

Jag vet inte hur vanligt det är?

Thomas O.

15. April 2009 at 18:31

Den nedre. Det har definitivt med bakgrunden att göra. På den nedre bilden ges en mycket starkare känsla av frihet.

Jenny Maria

16. April 2009 at 13:52

Frihet? OK. Den nedre är den folk spontant föredrar kan man utan vidare sluta sig till..

Maria-Thérèse

19. April 2009 at 20:25

Den övre för känslan av rörelse. Hon är på väg från och till någonting. På den andra är det mer standard – snygg kvinna att titta på, objekt.

Jenny Maria

23. April 2009 at 23:02

Intressant, tack Thérèse. :-)

COMMENT ON THIS POST