Och vårt namn var semester

Fjäril

Myrna

Bassäng

grabbar

Museum

uttorkad

kakor

flickor

Mille

Badleksaker

Moln

Man

Kungahuset

Patrik

träd

gubben

tavla

pojke

dockor

litet moln

tält

Fotograf

övervakning

bibblan

Solgårdsgatan

Ming

jag

THERE ARE 26 COMMENTS ON “Och vårt namn var semester”

Rävjägarn

15. August 2009 at 11:15

Vackert. Badhuset, var? Kom du dig norrut? Jag tycker mig iallfall se ett par bilder som tyder på den norrländskt kärva naturen.

Jenny Maria

15. August 2009 at 12:20

Jomen, Moliden utanför Örnsköldsvik, fast det är väl södern för dig ;)

Badhuset är Paradisbadet i Örnsköldsvik. Rätt toppen faktiskt.

Rävjägarn

15. August 2009 at 12:25

Paradisbadet, vilket vackert namn. Jag är svag för den typen av rum.

Jag skall precis till att beställa direktfilm, Fujis 3000 ASA, Svartvit (ersättare till Polaroids dito). Med den kan man fota även i svagt ljus utan blixt. Jag vill ta svartvitt. De blir så dramatiskta, inte minst dina bilder.

jenny

15. August 2009 at 20:48

Tack! blir glad o vemodig samtidigt- vad kort allting är!

Jenny Maria

16. August 2009 at 09:39

Rävjägarn, samma här, jag är en sucker för badhus. Bilden är på den äldre delen av badhuset, sedan finns ett nyare äventyrsbad men det är också coolt – rum med palmer ja tack!

Är din Polaroidfilm slut? Jag tänker att någon snart ska börja tillverka igen. Är jag naiv?

Jag använder aldrig blixt trots att jag vet att jag ibland borde det är som om jag inte vill ta med ett eget ljus till bilden, som om blixtljuset är ett övergrepp på det befintliga ljuset. Helt feltänkt givetvis, mina avbildade människor får hellre ha mörka skuggor i ansiktet än att jag slår en upplättningsblixt.

Jag använder mycket under och överexponeringar, det gjorde jag även då jag fotade analogt, det är väl så man behärskar dramatiken?

Det finns inget vackrare än när ljuset får formatera de där silverkristallerna. Hur högt upp i ASA går din kamera? Nåja, jag ser fram emot resultatet.

Sannerligen Jenny, de “avskiljda” delarna av livet, en sommar, ett lov, en föräldraledighet…, är så korta.

Thomas Nydahl

16. August 2009 at 10:16

Jag har inget annat än detta korta att säga: bild nummer två i svartvitt är ett fantastiskt porträtt. Det mesta av ditt bildmaterial är mycket starkt!

sara b

16. August 2009 at 10:53

er semester ser så fint ut. alllt alla alltid.

Jenny Maria

16. August 2009 at 11:09

Tack Thomas, det var en mycket fin komplimang som gör mig mycket glad.

Sara :D

ida

16. August 2009 at 11:59

Nu fick jag äntligen en bild av dina bilder! om man kan säga så, vet inte själv om jag vet vad jag menar. Men trots att jag gillar dina bilder har jag inte riktigt fått grepp om din stil eller bildspråk eller vad man nu kallar det. Men nu fick jag det, och jag gillar det verkligen verkligen verkligen!

Moa

16. August 2009 at 12:25

Paradisbadet, åh. Vilka fina bilder, blåvingen var vacker som en juvel, och bakgrunden ser så abstrakt ut.

Rävjägarn

16. August 2009 at 14:32

jag har denna kamera: http://polaroids.theskeltons.org/d450.htm och den tar film upp till 3000 ASA. använder man den känsligheten, kan man dels ta bilder i dagsljus med bländare 50, eller inomhus, även i mkt svagt ljus, med bländare 8.8. Kameran har automatik och det är exponeringstiden som varieras. Det finsn en ratt för ett par stegs över- och underexponering. Färgfilmen är 100 ASA (polaroids var 80). Polaroidfilmen är slut, men man kan köpa nästintill utgångna på Ebay. Jag har 30 bilder kvar, men tänkte att jag måste börja använda Fuji-på allvar och har därför köpt ett wrattenfilter (80) som till viss del ger Polaroidkänsla (det är ett svagt blåfilter).

jag gillr heller inte blixt. Hu. Lampor odyl borde man väl ha, men det är jobbigt och det är något visst med befintligt ljus. Det skapar begränsningar (gillar jag). Jag är väldigt förtjust i min Polaroidkamer. Det är den enda kamera jag verkligen gillar att fotografera med. och så får man bilden direkt. men det är klart, det har sina begränsningar med en fast brännvidd.

ICA-bilden och de där skyltdockorna tycker jag om. ICA-bilden är för mig norrländsk avfolkningsbygd: lite ödsligt och fult. Och de där figurerna framför husvagnstältet!! Den översta färgbilden är MKT vacker. För mig är det nästan polaroidfärger.

Jenny Maria

17. August 2009 at 11:05

Tack snälla Ida och Moa! ♡

Jenny Maria

17. August 2009 at 11:15

Rävjägarn, vilken fining, ja kanske kan man få samma känsla med film+filter, du behärskar ju den väl och det är det allt handlar om, att känna sin utrustning. Polaroid är ändå något alldeles särskilt, jag tycker det är mycket vackert. Somliga av de du har där borta hos dig är fantastiska.

Lampor har jag också tänkt på men hur det än är så är jag för slö att joxa med dem och som du säger begränsningen gör en bättre. Att hela tiden försöka se och beräkna det naturliga ljuset gör en bättre.

Ja det är så märkligt, Höga Kusten är typ så löjligt vacker och så överallt ligger ICA, Statoil och industribyggnader och är liksom fula. Kontrasten är så märklig, skönhet med fulhet i liksom…

Kristine

17. August 2009 at 17:17

Lovely photos… so many emotions… Beautiful.

em

17. August 2009 at 20:51

Vilka underbara bilder!

sofie

17. August 2009 at 23:21

bilden med skyltdockorna är verkligen fantastisk

Jenny Maria

18. August 2009 at 07:25

Stackarna försöker se tuffa ut trots att de inte har några armar.

Tack Gummis!

Karin

18. August 2009 at 19:10

Åh ja Semester, Jenny!
Jag saknar den så. Friheten att som du tex, sitta mitt ute i naturen i det gröna och bara vara. Så oändligt många härliga bilder du visar. Mest älskar jag de gröna, men även de fina grå (nä svart vita heter det)
Tex. den med de tre männen i centrum. En arbetande (tömmer postlådan) en stilig pensionär med sommarbyxor och en som ser ut att vara semesterfirande och just inhandlat något med kasse att bära.
Tack för titten!

Rävjägarn

19. August 2009 at 08:10

Hela norrland är på många sätt rätt fult, inte i sig, för naturen är det inget fel på men resten. Det finns så många byar som skulle vara bedårande om man inte byggt om alla gamla hus is villastil. Det finns så många stadskärnor som brutalt mördats med jämna rum. Inte minst på 80-90-talen.

När jag åker norrut har jag skygglapparna på och tittar bara på det vackra. Resten försöker jag förtränga och då är det klart att min bild av norra Sverige inte riktigt överensstämemr med den “verkliga” (verkligheten är dock mycket subjektiv).

Jenny Maria

19. August 2009 at 08:24

Nu är flickorna i nya skolan ☺

Tack själv Karin och grå stämmer, jag är förtjust i gråtoner och det svarta förvisso.

Ja, sommaren alltid lika kort fast jag antar att den var lång för barnen. Dock var de alla glada att återvända till skolan idag. Jag tänkte på Cissi och att allt blir så nytt för henne och kul säkert.

Rävjägarn, Jo, alla centrum i småstäderna byggdes om och revs. Övik hade ett vackert gammalt centrum innan det på 60-70-talet fick ge vika för ett betongmodernistiskt Tempo-hus. Var har inte det hänt?

Dock gillar jag det förfallna. I Skåne är marken dyrbar och det känns som om det alltid byggs nytt men i Norrland kan man se hur, gårdar och ibland byar som tillåts förfalla. ”Bilderna” stämmer aldrig med sanningen man bör väl vara medveten om det.

Rävjägarn

19. August 2009 at 09:57

Ja, mycket försvann efter kriget, men det som också gör mig ont är att allt det fina som bygdes då, har förvanskats, förfulats och skövlats under de senste 20 åren. Oförlåtligt.

Förfall finns det gott om, och det är det som är det fina med glesbygden. Ett uppdukat smörgåsbor, redo att njutas av.

Thomas H Johnsson

19. August 2009 at 11:25

Andra bilden: Ett mycket vackert porträtt av en vacker människa.

T.

Jenny Maria

20. August 2009 at 08:46

Rävjägarn, tycker du att skövlingen diskuterats tillräckligt? Jag tycker inte det.

Ja Thomas, så är det, hon är i alla avseenden vacker.

Rävjägarn

20. August 2009 at 09:23

Nej, den diskuteras nästan inte alls och snart är det mesta av av allt det vackra och påkostade från den modernistiska eran borta. Och det var miljöer som var avsedda för allmänheten och tillhör oss alla. Värden som vi aldrig kommer att ha råd att återställa, eller nybygga (av samma höga klass). I fortsättningen får vi vandra omkring i vårt pompeji bland ruiner och det är sorgligt.

Li

20. August 2009 at 21:35

Ah underbara. Min tur att säga att du är fantastisk och jag älskar dig och det du gör! Dessa bilder så mycket du. De finns liksom inom dig och kommer ut som speglingar. Saknad. L

Jenny Maria

21. August 2009 at 10:17

Ja Rävjägarn, vi behöver tala mer om det! Denna ledsamma renoverings, byta ut – iver. :(

Tack Li, vilken fin komplimang.

COMMENT ON THIS POST