Viktigt meddelande!

Mildred_Jeter_and_Richard_Loving

Dolly Parton sa “I’m all for gay marriages. Why shouldn’t they suffer like the rest of us?” Tidigare begrep jag aldrig varför någon så ivrigt ville ägna sig åt en meningslös ritual som giftermål. Vad hade det att göra med hur man är mot varandra? Tyckte jag. Så tycker jag inte längre.

För äktenskap är ett ”tillstånd” sanktionerat av staten där vissa fördelar ges och det kan inte finnas något annat som är moraliskt riktigt än att sådana privilegier är jämlika och inte utestänger personer med viss sexuell läggning.

Själv har jag aldrig hört något gott argument för att människor som föredrar att leva med någon av samma kön som de själva inte ska få ingå äktenskap likt övriga medborgare.

Bibliska argument är inte argument utan illa grundade åsikter. Men hör ni, alla ni som tar till bibelns ord i det här ärendet, varför är det inte lika viktigt att arbeta för den polygami som anbefalls i Gamla Testamentet?

Martha Nussbaums text är det bästa jag läst i ämnet, den är lång men ta er tid att läsa den för ni blir rikt belönade av hennes insikter och klara ton. Nussbaum går nogsamt genom vad äktenskap är, våra attityder kring det och hon avfärdar kompetent varje argument mot samkönade äktenskap.

Mildred och Richard Lovings historia nämns i Nussbaums text och den är rörande. De var ett mixat par, hon afroamerikan och han vit, därför fängslades de och kördes bort från sitt hem. Deras kamp för sin kärlek blev det som satte stopp för diskrimineringen och gjorde det tillåtet för människor med olika hudfärg att gifta sig.

Innan Mildred Loving dog så jämförde hon den orättvisa behandling hon och hennes make utsattes för med den som par av samma kön ännu utsätts för;

My generation was bitterly divided over something that should have been so clear and right. The majority believed…that it was God’s plan to keep people apart, and that government should discriminate against people in love. But…[t]he older generation’s fears and prejudices have given way, and today’s young people realize that if someone loves someone they have a right to marry. Surrounded as I am now by wonderful children and grandchildren, not a day goes by that I don’t think of Richard and our love, our right to marry, and how much it meant to me to have that freedom to marry the person precious to me, even if others thought he was the “wrong kind of person” for me to marry. I believe all Americans, no matter their race, no matter their sex, no matter their sexual orientation, should have that same freedom to marry.

Gud välsigne henne för det!

THERE ARE 3 COMMENTS ON “Viktigt meddelande!”

Rävjägarn

2. November 2009 at 23:09

Jag har heller aldrig förstått det där, varför man inte skulle få och varför man skulle vilja. Pontus Wikner skrev faktiskt också om samkönade äktenskap i Psykologiska självbekännelser (http://www.ravjagarn.se/blogg/2009/10/psykologiska-sjalvbekannelser/). Han var både troende och filosof så nog fick han brottas med problemet. Som tur var, hade han en förstående fru. Läs skriften.

Jenny Maria

3. November 2009 at 23:33

Du har lagt in fel länk! Visst så tänkte jag också “men varför vill ni gifta er?” liksom. Men folk vill ju det.

Det intresserar mig mycket den typen av livsöde där liksom självet i förhållande till det yttre ordnar ett slagfält.

Men egentligen borde alla de onda präster hellre ha ifrågasatt sin egen moral än de som föredrar det egna könet när det gäller romantik.

Rävjägarn

4. November 2009 at 10:51

Ah, det verkar ha varit parentesen som ställde till det. Attans.
http://www.ravjagarn.se/blogg/2009/10/psykologiska-sjalvbekannelser/

Onda präster är väl inte onda präster utan anledning antar jag. Bland dem kan man nog finna många intressanta människoöden.

COMMENT ON THIS POST