Om nytta & nöje och hur de inte nödvändigtvis måste förenas

Yokam

Besvikna människor. De sökte nyttig information, de fann roliga saker.

Läs gärna Schopenhauers ”Världen som vilja och föreställning”. 1800-talsfilosofer är förresten enklare att läsa än nutidens analytiska diton. Nåja, i lördags skulle jag lämna tillbaka just den boken till Lunds universitetsbibliotek, som menar att de äger den mer än jag. På gången upp mot bibblan hamnade jag bakom två unga kvinnor och den ena berättade om någon typ av studentmöte hon bevistat. Jag hörde knappt något av vad de sa. ”Är ni snälla och talar lite högre” ropade jag. Nej, det gjorde jag givetvis inte, men den ena av dem utbrast tillrättavisande angående sammankomsten: ”Jag vill inte ha roliga saker, jag vill ha nyttig information”

Precis där satte hon fingret på ett av våra stora samtidsproblem – att vi förväntas vilja ha roliga saker framför nyttigheter. Som vuxenstudent antogs jag vara mer intresserad av det softa livet som student än kunskap.

Kommunpolitiker till exempel tror att invånarna vill ha jippon som melodifestival, kulturhuvudstadsår och city branding. Det vill folk nu inte i förstahand, de vill ha bra skolor, en fungerande vårdcentral och rimligt prissatta hyreslägenheter.

Slutsats: prestige, status och framgång byggs inte av roliga saker utan av nyttig information och ordentlighet.

THERE ARE 5 COMMENTS ON “Om nytta & nöje och hur de inte nödvändigtvis måste förenas”

Tweets that mention Om nytta & nöje och hur de inte nödvändigtvis måste förenas | Jenny Maria -- Topsy.com

11. April 2010 at 16:02

[...] This post was mentioned on Twitter by Jenny Maria Nilsson. Jenny Maria Nilsson said: "Besvikna människor. De sökte nyttig information, de fann roliga saker." http://jennymaria.com/?p=1235 [...]

Pawel Flato

12. April 2010 at 10:28

Vilket får mig osökt att tänka på mainstream-mediernas valbevakning. Ofta är den just anfrätt av någon slags underhållningsdrift. Förförra valet tyckte TV4 att det var lämpligt att låta kändisar intervjua partiledarna. Och dessa kändisar var då inte kända för sina politiska kunskaper. Vilka de var har jag redan glömt, men en sak minns jag: Gudrun Schyman fick frågan om hon tyckte om glass. Och det gjorde hon. Något att tänka på när man står där i valbåset.

Kim Larsson

12. April 2010 at 11:07

I förströelsens tid är det normalt att ersätta substans med distraktion – detta är något som den förströdda massan är dålig på att se eller onitresserad av att göra motstånd mot. I erbjudandet av förströelse ligger också inbäddat manipulation & förolämpning. Man förutsätter den andres dumhet/trötthet & använder förströelsen för att slippa massans behov av intellektuella krav/arbete/debatt/utveckling. Den ultimata förströelsen: drogen. Erbjuds både privat och offentligt. Den lekfulle kan också notera att ordet förströelse är syskon med ordet förstörelse. Låt mig avlsuta detta inlägg med att upprepa en av världens rostigaste klichéer: bröd & skådespel. Over & out.

Jenny Maria

12. April 2010 at 16:16

Tala inte om valet Pawel, jag funderar för första gången att inte rösta alls. Men det är klart om någon kan få fram vem som är den största glassälskaren bland partiledarna så…

Precis Kim, inte så att jag inte älskar att få min hjärna blötlagd i till exempel amerikansk action men i de situationer där det krävs kunskap och vägledning så får man trams och skojsigheter – det är tråkigt.

Vår tids rädsla för det som inte är underhållning | Jenny Maria

25. September 2010 at 10:34

[...] hon skulle påbörja och i en kommentar till vad som där delgivits hennes utbrast: ”Jag vill inte ha roliga saker, jag vill ha nyttig information!”. Och jag tänkte på kulturhuvudstadsåret som Lund ansökte till och hur politiker tror att [...]

COMMENT ON THIS POST