Daughters and kittens

döttrar

Ibland frågar någon om jag fortfarande fotograferar.  ”Nej” svarar jag då men det är lögn. Jag fotograferar till mina egna artiklar när det behövs, men att fotografera ”på riktigt” är inget som låter sig göras i förbigående. Att ta de bilder jag vill ha – de jag anser tillräckligt intressanta för att tas – innebär oftast ett svårt och fokuserat arbete.

Alltså, att ta oplanerade slumpbilder intresserar mig men då måste jag vara inriktad på att göra det.

Men jag har initierat ett projekt, för det gör mig olycklig att inte fotografera, som om jag saknar ett språk och långsamt riskerar glömma bort det. Jag har fotograferat på ett seriöst vis sedan jag var ung. Så jag beslöt att fotografera sådant jag vill se på bild utan att vara så dödligt ambitiös. Bilden ovan är en del av det här projektet, med det är endast en ljusmätarbild. Jag fotograferar på diafilm med min analoga mellanformats-Pentax fast mäter ljus med digitalkameran. Ännu är inget framkallat.

Var ska jag framkalla? Absolut inte på Crimson eftersom jag är långsint och oresonlig. En sommar fick jag flertalet gånger tillbaka negativ som var smutsiga, fel insatta i sina fickor. Droppen, även rent bokstavligt, blev när det såg ut som om någon spillt glass på negativen. När jag påpekade detta var attityden, ”Va e problemet, varför e du så sur?”

Jag har mycket litet tålamod med personer som får betalt för att utföra ett arbete men inte anser att det i det ingår att de ska utföra det på ett bra vis. Och jag vill att personer som arbetar med negativ ska visa dessa respekt.

Var ska jag framkalla?

Här är min krönika i Fotografisk tidskrift, Vi är de som stannar tiden, som var med i förra numret. Ni får bläddra fram till sidan 13.

THERE ARE 7 COMMENTS ON “Daughters and kittens”

Rävjägarn

4. July 2011 at 14:01

Diabolaget!? Där framkallar jag. Men det finns bara i Stockholm.

Jenny Maria

4. July 2011 at 14:36

Men om du rekommenderar dem ska jag pröva!

Fransyskan H

5. July 2011 at 23:16

Vilka vackra döttrar du har!

Jenny Maria

6. July 2011 at 18:34

Ja tack, så är det! :)

Michaela

7. July 2011 at 10:07

Jag gillar vad du skriver. Jag gillar hur du skriver. Och sen kan du ta snygga kort också. Avundsjuk på gränsen till missundsam.
Tveksam slapp kram.

Christian Andersson

8. July 2011 at 08:47

En riktigt bra bild och en lika bra anledning till att fotografera, det blir spännande att se resultatet av projektet. Förutsatt att du nu tänker visa det i publika sammanhang, men det får vi väl tro och hoppas på.

Jenny Maria

8. July 2011 at 13:39

Ha, ha, Michaela! Fast kram tillbaka ändå.

Ja Christian, om det blir tillräckligt bra så kommer jag att visa men man kan inte veta innan om saker jag gör blir tillräckligt bra för publik.

COMMENT ON THIS POST