En doktrin som passar till gärningen

Camus har aldrig varit här

Man bör ha stativ till den här sortens bilder. Men nu hade jag inte det.

Så här står det i inledningen till Människans revolt, utgiven 1951, av Albert Camus:

Heathcliff i Wuthering Heights är beredd att döda allt levande på jorden för att komma i besittning av Cathie men han skulle aldrig komma på idén att påstå, att ett sådant mord vore i enlighet med förnuftet eller rättfärdigat i kraft av ett filosofiskt system. Han skulle bara begå det; någon visshet därutöver äger han inte. Detta förutsätter styrka i känsla och karaktär. Och eftersom styrka i känslan är sällsynt, förblir mordet sällsynt och behåller sin prägel av överträdelse. Men från och med det ögonblick då man i brist på karaktär jagar efter en doktrin som passar till gärningen, då brottet börjar resonera, så blir det också myllrande fruktbart som förnuftet självt och ikläder sig alla slutledningens former.

Jag älskar att Camus använder Heathcliff som sitt exempel här! Citatet är nietzscheansk, alla ni Nietzsche-lovers förstår vad jag menar, Camus förstår Nietzsche och att nazisterna, och sådana som de, är motsatsen till det Nietzsche kallade övermänniska.

I brist på karaktär jagar människor, de som inte är som Heathcliff utan som nazisterna, efter en doktrin som kan rättfärdiga deras brott vilket blir myllrande fruktbart. Tyvärr finner de alltid sin doktrin.

Jag tror ni förstår vilken förklaringsmässig sprängkraft det här citatet har. Den sista biten klargör i princip allt det vi upplever som ondska.

THERE ARE 13 COMMENTS ON “En doktrin som passar till gärningen”

Mats Lindfors

8. June 2012 at 22:05

Jättefin bild! Vadå stativ? Använder jag i stort sätt aldrig. Men så gör jag det mesta fel också.

Thomas Engström

8. June 2012 at 22:46

Jag är obeläst när det gäller Nietzsche men tycker ändå att citatet är knivskarpt i sin retorik. Det här ska jag spara i innerfickan, nära hjärtat.
Tack så väldigt mycket och trevlig helg! /Thomas

Jenny Maria

9. June 2012 at 07:46

Tack själva! Och trevlig helg.

Jag är ett stativ-fan Mats. När det gäller den här sortens bilder. Men använder också sällan, eftersom det inte är med.

Stan

11. June 2012 at 19:36

På viket sätt hade bilden vunnit om du hade använt stativ?

Claes Thureson

12. June 2012 at 16:38

Jag undrar vad Behring Breivik började med, men jag tror doktrinen. Sedan formade han gärningen utifrån den. Men efter gärningen så började doktrinen, och även planen, att omformas i den berättelse han ger oss under rättegången.

Jenny Maria

14. June 2012 at 14:53

Stan, om jag hade haft stativ hade jag kunnat ha en längre slutartid och ett lägre isotal. Och det hade gjort bilden bättre.

Claes, ja intressant att lägga citatet på en verklig person. Camus skulle nog tycka att Breivik var en av de där smårebellerna som är slaveriets grogrund.

Stan

15. June 2012 at 06:29

Du är inte rädd för att teknik nödgas bära bildens brist på innehåll? Finns det risk för det?
Om du hade använt stativ, längre slutartid och lägre isotal vad hade förändrats i bilden då?
Tänkte du i tagningsögonblicket på att du ville ha en annan bild än den du fick? Eller ville du försöka finna alternativ som bättre överensstämde med din upplevelse av landskapet?
Jag är bara frågvis i vetskapen att det finns fler frågor än svar.

Jenny Maria

16. June 2012 at 12:47

Nä. Jag vet inte exakt vad du menar men det finns ingen motsättning mellan god teknik och god fotograf. Sedan finns det förvisso många goda tekniker som är dåliga fotografer men du kan aldrig vara en bra fotograf om du inte förstår dig på tekniken.

Jag har, efter ett liv av fotografi, helt enkelt vetskapen att jag, vid stilla bilder som den här föredrar stativ, så mycket skärpa som möjligt och så lågt iso-tal som möjligt. Sådana är mina personliga preferenser.

Jag har givetvis inget emot att du undrar och funderar. Alla fotografer måste pröva och tänka.

Stan

17. June 2012 at 18:29

Intressant svar. Då förstår jag hur ditt förhållningssätt ser ut. Vad säger du om Sara Moons bilder? Hur förefaller de i dina ögon? De är inte överdrivet skarpa men bär ändå något ur hennes liv som synliggör också mitt. Skulle hennes bilder vinna på en bättre stringens?
Jag undrar hur din attityd till landskapsbilden här ovan är? Bor du där? För mig stämmer den väl överens med ditt sätt att skriva.

Jenny Maria

18. June 2012 at 12:49

Jag gillar Sarah Moon, det är ju fotokonst och stringent ur det perspektivet. Eller? Bilderna vore väl inte mer stringenta om de var mer skarpa?

Ja, jag bor där. Alla man gör har kanske samma ton. Det finns somligt som intresserar mig, att undersöka världen på vissa sätt. Och jag antar att de undersökningarna, oavsett om det gäller bild eller text, är präglade av mig på ett särskilt vis.

Hur är det för dig? Stämmer dina olika konstnärliga uttryck överens med varandra?

Stan

25. June 2012 at 19:58

Det är din aspekt. Bra där. Jag var rädd för att du försökte pressa in en teori som inte bara skulle passa till landskapsbilden du publicerade.
Testa att jobba med kameran på stativ under dåliga ljusförhållanden och extremt långa exponeringar. Du får inte bara ett resultat. Du öppnar dörrar till okända världar.
Jag tittade lite på dina foton utan att fråga dig. Dina tagningar på unga människor är riktigt bra, gissar att det är dina egna ungar? Det finns hjärta i varenda bild. Otvivelaktigt är de präglade av ditt förhållningssätt.
Hur är det för mig? Jaha ja. Uppriktigt sagt stämmer inte mina tagningar alls med varandra. Jag jobbar nu med en serie ” Mannens blick ” och inbillar mig att bilderna är så långt ifrån det jag gjort tidigare att man skulle kunna tro att de är tagna av en annan fotograf. Det är förmodligen bilder som berättar mer om mig själv och min svulstiga fantasi än de motiv jag granskar. Du får hjälpa mig att välja ut de optimala inför kommande utställning:). Jag behöver en utvärderande blick för att bättre kunna se.
F ö, dina texter är intressanta. Det lilla jag läst. Briljanta, höga, ja lite himmel ta mej f-n. Jag tror bestämt att vi delar samma hemlighet :)

Jenny Maria

30. June 2012 at 10:45

”Testa att jobba med kameran på stativ under dåliga ljusförhållanden och extremt långa exponeringar.” Det har jag gjort då och då i cirka 20 år. Det kunde förvisso inte du veta.

Tack för övrigt för komplimangen. Jag är inte säker på att vi delar samma hemlighet.

Början på ett stort äventyr | Jenny Maria

30. July 2012 at 21:55

[...] exempel hans kärlek till sin mor som präglar honom, om varför Heathcliff inte behöver någon doktrin, varför Meursault, i Främlingen, endast är negativet av en människa och om hur Camus laborerar [...]

COMMENT ON THIS POST
    Archive