Yngve och Fra Angelico

angelico-och-yngve.jpg

Maria Bebådelse av Fra Angelico

Yngve Rådberg skrev i ett mail till mig:

Har du varit i San Marcoklostret i Florens där Fra Angelicos fresker täcker klostercellernas väggar? Det var där jag blev frälst. Samma slags träff i hjärttrakten. Väldigt tungt slag. Det går en gräns där, ett före och efter i mitt liv.

Alltså, vad som hände var inte att jag blev kristen. Jag fick en insikt om vad bilder kan betyda, en insikt som är svår att förmedla i ord. Om jag ändå skulle försöka låter det ungefär så här: Bilder är inte bara splittrande, diaboliska (som jag tidigare fått för mig), de kan också vara läkande, symboliska. De delar inte bara världen, de sätter samman den också.

THERE ARE 3 COMMENTS ON “Yngve och Fra Angelico”

sara b

15. December 2008 at 09:59

så vackert skrivet och så sant jag känner precis likadant att bilder är det viktigaste för mig, hur de kan ge frid speciellt i ett stort vackert rum. hitta ett memory på nätet som jag hade när jag var liten, de där bilderna jag kunde känna dem lukta dem när jag såg dem. Viktigt viktigt, inuti.

Jenny Maria

15. December 2008 at 10:23

Sara!

När jag läste vad Yngve skrivit så tänkte jag att det påminner om ditt förhållningssätt till bilder.

Och jag känner nog detsamma men har aldrig formulerat det så.

Kempegate | Jenny Maria

23. September 2009 at 23:09

[...] Min vän Yngve hade kommenterat på Vilks blogg, där Vilks skriver om Kempeaffären. Länken ledde hit, ett inlägg där Vilks kritiserade Kempe för hennes syn på en utställning med fotograferna Walker Evans och Sune Jonsson för några år sedan. Det gjorde jag med; fast jag irriterade mig också över Alton. Texten finns inte längre på nätet så jag publicerar den nedan. [...]

COMMENT ON THIS POST