29 June, 2009

Om Malmbergs bok M

bjorn-kohlstrom-pa-sin-blogg-bernur.jpg

malte-persson-svd.jpg

peter-cornell-i-expressen.jpg

jenny-maria-nilsson-i-hd.jpg

gabriella-hakansson-i-dn.jpg

Som barn fördrev jag mycket vaken tid på det lilla biblioteket i byn där jag bodde. Ofta lånade jag massor av böcker, alla som rymdes i en kasse som gick att spänna fast på pakethållaren. Hemma spred jag dem omkring mig och läste första meningen i var och en av dem.

Det var mysigt.

Mysigt är också Wordles – ordmoln, jag är av någon anledning mycket förtjust i dem. Förmodligen tycker inte ni att ordmoln är lika spännande som jag men jag har gjort sådana på några av de anmälningar av Carl Johan Malmbergs bok ”M” som publicerats i olika tidningar.

Klicka på respektive ordmoln så kommer ni till artikeln.

Er enda riktiga vän
Jenny Maria

Comment on this post: 6 COMMENTS

Comment on this post: 6 COMMENTS

25 June, 2009

Tompa

handsome-like-a-dawg-and-a-whole-lot-of-fun.jpg

I min röda, luddiga katts kittenhood bands han till ett träd och besköts med luftgevär. En dam fann honom i skogen fastbunden, uttorkad, med bruten tass och nästan död. Jag hämtade den lille stackaren hos ett jourhem för katthjälpen i Norrland och mot all förmodan blev han återställd. Haglet som satt innanför pälsen men utanför köttet plockades ut när han kastrerades. Nu är han snart 5 år och till karaktären sur och elak. ”Han har haft det svårt” säger jag till de trevliga turister som vill klappa honom. Han hatar det, i bästa fall går han sin väg i värsta fall attackerar han.

Tompa (hans namn) är skurkaktig och på bilden ovan har han jagat upp en annan katt i ett träd. Är det kattslagsmål eller annat trubbel någonstans så håller sig vår andra katt Fläcken undan medan Tompa springer dit så fort han kan med förtjusad och ivrig blick.

Annars sitter jag här hemma och tänker på tre av mina stora misslyckanden, detta föranleds av en hjärna i spillror för att jag försöker arbeta bland alla lediga barn – fail. Så nu dricker jag öl och hoppas att det gör saken bättre.

Jag har något extra värdefullt att skriva på.

Mitt foto på senaste tiden har gjort mig besviken. Jag vill fota storm, regn, lövskugga, gruppbilder, traditioner, fräkniga, eld, bal-deltagare, nakna, tatuerade och festivalen i Glastonbury men det blir inte av. Funderar på att istället för att fotografera i serier samla alla bilder till en enda långdikt där var bild är ett stycke i en text som långsamt förändras, bild läggs till bild i en lång svart-vit dikt.

Dessutom har jag förlorat förmågan att slöläsa – fruktansvärt.

Något jag får ångest över, vilket betyder att jag har ångest jämt, är att människor sällan kommer till sin rätt. Jag vet inget om livet eller vad det ska vara till för men en sak som intuitivt upprör mig är att förmodligen 80 % av all begåvning inte får verkning. Fantastiska hjärnor kan finnas i flickor på talibanstyrda platser och det skulle inte ha någon betydelse – potential stoppas, vilket gör mig sorgsen. Alla förlorar på det och samhällets strukturer motarbetar ofta talang – tror jag åtminstone.

Jag lyssnade på Kalibers program om misstagen i åtalet mot Abbas Rezais mördare, jag vet att Abbas mamma knappt tilläts komma till Sverige för att bevista sonens rättegång och begravning och jag tänker på ansvar. Kan myndigheter alls ta det? Om svaret är nej, vad gör man då?

Comment on this post: 7 COMMENTS

Comment on this post: 9 COMMENTS

Comment on this post: 7 COMMENTS

18 June, 2009

Nyckfull behärskan

claude-nicholas-ledoux.jpg

Ovan ritningar av min favoritarkitekt Claude Nicolas Ledoux.

Ögat överst till höger på bloggen är ritat av honom. JAG ÄLSKAR LEDOUX. Under flera år har jag fördjupat mig i hans arbete och jag blir alltmer varse hans genialitet. Det förefaller vara så att det ofta i konst är en mix av ytterligheter som jag faller för. Ledoux arbete är total sofistikering, ett absolut gehör för balans, en behärskning av byggnadskonsten i kombination med fantasi och något som möjligen går att kalla galenskap – för mig oemotståndligt. Till exempel ritade han ett kostall i formen av en ko – humor, förvirring eller vansinne?

Både Ledouxs uppförda byggnader och hans planer för idealstaden Chaux är finstämda och märkliga. Jag har en bok med planritningar av teatern i Besançon, dessa avslöjar en besatthet av och känsla för ljus och hur det faller som jag endast sett hos somliga fotografer.

Jag skrev om arkitektur för KvP: ”Här är min poäng: Lundagård och nyurbanistiska projekt som Jakriborg är radikal, nästintill anarkistisk byggnadskonst, medan arkitekter tror tvärtom; att det är kantiga lightversioner av internationella stjärnors stil som är banbrytande och framtidsorienterade.”

Håller ni med om det? Att Jakriborg är mer nyskapande och excentriskt än till exempel den tillbyggnad som nu uppförs vid Malmö Centralstation.

I samband med undersökandet blev jag uppringd av en arkitekt som jag förmedlat några frågor till. Aldrig har någon talat till mig så nedlåtande: ”du gör bara bort dig”, ”skriv nu det jag säger” och ”för din egen skull”. Nåja, eftersom jag ”sparar på” Dickenskaraktärer så roade det mig.

Axess hade en artikel av Peter Elmlund i förförra numret.

Sofia Nerbrand i SvD.

Bloggaren Minerva skrev fint om min text och det gjorde mig glad ☺

Comment on this post: 17 COMMENTS

16 June, 2009

Twitter-ish

texas-delegater.jpg

Twitter

Inte är det nödvändigt för politiker att twittra. Att vinka med sin hatt från en trappa går också bra.

Se här en helt kort text om twittrande politiker som jag skrev för Kvällsposten för ett tag sedan.

Comment on this post: 0 COMMENTS

14 June, 2009

Kära alla…

komma.jpg

till.jpg

skrivande.jpg

… blombilder, jag är inte förtjust i dem. Mycket sällan gillar jag naturbilder, det är en av mina svagheter. Natur gillar jag – vem gör inte det? – men generellt inte natur översatt till bild. Vackert är ofta tillräckligt för mig då det gäller måleri men sällan i ett fotografi.

Möjligen har ni uppmärksammat att det är dålig aktivitet på den här bloggen, jag vill gärna påpeka att det är tillfälligt. Någon typ av fälla har slagit till över rygg och ben på mig, en slags skolavslutnings/deadline-fälla som jag förefaller ha gillrat själv. Snart har jag dock arbetat mig ur den.

Tills dess
❤ ❤ ❤

Comment on this post: 2 COMMENTS

2 June, 2009

Flight 447

inget-kan-goras.jpg

När jag flyger, vilket jag endast undantagsvis gör, tänker jag alltid på en särskild sak den där stunden innan planet lyfter. Medpassagerare, liksom ’castade’ snarlikt varje gång: ett ostyrigt barn + hyssjande förälder, en baby som gnäller, portföljmän såklart, ett grånat par förmodat på väg till barnbarnen och över allt leende flygvärdinnor vars essens är att göra allt med ett knyck.

Ska just vi dö tillsammans, tänker jag, ska våra öden förbindas genom att vi hastigt och grymt förolyckas, ska våra anhöriga förtvivlat se på varandra i ankomsthallen, ska vi begråtas som grupp, ska våra namn för evigt kopplas ihop med ett flightnummer vi inte ens känner till, ska små foton det står privat under radas upp i tidningar det ena bredvid det andra, kommer våra namn att ristas på ett monument?

Jag har vid resor ständig katastrofberedskap, letar upp nödutgångar och planlägger flykt, och det beror på min klaustrofobi. Vet jag inte vägen ut kan jag inte slappna av – det hade jag inte haft mycket för ombord på Air France Flight 447.

Folk dör hela tiden. Det är något av en specialitet hos oss – svält, sjukdomar, krig, det upprör men det finns också en generell fördragsamhet när människor försvinner i nämnda öden. Förtvivlan, uppgivenhet och sorg – so it goes. Men hastiga, slumpmässiga och våldsamma olyckor – ritsch, en grupp människor som bara rycks bort? Vänta… nu blev väl något fel va…, va, va! Kan någon vänligen spola tillbaka?

Comment on this post: 3 COMMENTS

2 June, 2009

It was seven years ago today…

brollop.jpg

… inte riktigt, det var för sju år sedan igår som Matte & Eleonora gifta sig och jag tog den här bilden.

☞ ⠉ ∗∗ •• ✿ ♡ ❤ ♡ ✿ •• ∗∗ ⠉ ☜

Comment on this post: 4 COMMENTS

    Archive