30 November, 2008

Bollig pälsmössa

Kom äntligen ut idag, på en lång promenad. Jag är gul, jag blir det som alternativ till vit på vintern. Mycket inne-tid de senaste veckorna, jag jobbar, städar, tvättar, lagar konstig vegetarisk mat, spelar spel, diskuterar med ljuv tonårsdotter om vad som är rätt och fel – ljuga för sin mamma och lukta rök är till exempel fel, lägger pärlplattor, läser om kvasirealism och utopier (inte samtidigt) och kommunicerar med rymdvarelser genom en mast jag byggt i vardagsrummet.

Idag kom jag ut; blåst, fukt, åker, åker, åker och pilträd – överväldigande skånskhet.

Sneddade in på en lerig stig, ”Allt är grått”, tänkte jag – det har jag tänkt förut. Mina första åtta år tillbringade jag i ett miljonprogram och det var hemskt. I skuggan av husen rådde barnpennalism, den starkes rätt. Föräldrarna högt däruppe i husen hade nog ingen koll för jag vill inte tro att de inte brydde sig.

Minns ni de där vita, bolliga pälsmössorna? Jag hade en sådan när jag var kring 6 eller 7 år och jag var förälskad i den, det hände ibland med vissa plagg. En dag på Klövervägen (höghusområdet) lekte jag, min bror och hans kompis i leran strax bredvid husen. Pälsmössan blev lerig, jag tog av den, granskade den, såg ut över området och tänkte ”allt är grått”. Helt färgmässigt var det förmodligen en riktig observation, men tanken rymde mer, något existentialistiskt och en känsla jag tidigt hade av att något blivit fel, en förväxling. Som om önskemålskortet jag kryssade i innan födelsen inte stämde, jag förväntade mig något tjusigare. På denna plats, tänkte jag, rinner drömmar mellan fingrarna, hånas ambitioner, här går en god gärning aldrig ostraffad. Nä så tänkte jag inte, för jag hade inte de orden då, bara känslan.

Min uppfattning av tid är konstig.

I fönsterna hängde adventsstjärnor, ett fåfängt försök att värja sig mot det gråa. Det dåraktiga tycks mig ofta vackert.

Comment on this post: 5 COMMENTS

24 November, 2008

Georges Bataille

att-cykla-pa-en-strand.jpg

Bilden har en koppling till Georges Bataille – jag vet bara inte vilken. 

Jag besökte Universitetsbiblioteket i Lund trots att jag lovat mig själv att aldrig mer gå dit – problemet är alla böcker som finns där och insikten som drabbar mig varje gång jag inser att jag aldrig kommer hinna läsa dem. Hylla upp och hylla ner av anmärkningsvärda, innehållsrika böcker förmedlande kunskap och inblickar i annat och i andra. Jag hatar det – varför kan inte folk författa böcker i den takt jag hinner läsa dem? Ska det vara för mycket begärt?

Så vanligtvis beställer jag i bibliotekskatalogen på nätet och får sedan hämta dem i det där beiga rummet helt i början av biblioteket.

MEN…

… så hade jag lovat min dotter att ordna böcker till henne om astronomi och mode, avdelningar som är för mig okända. Jag hade vare sig namn eller titlar utan skulle bli tvungen att ”browsa” hyllorna.

Eftersom jag är lat frågar jag efter de aktuella ämnenas bibliotekskategorisering i informationen. En högbystad vänlig dam med glasögon hjälper mig.

Astronomi finns till vänster på tredje våningen, dräkthistoria står under Ih och det är ända längst in på tredje våningen.

Suck… nej, tänker jag, inte längst in, då måste jag passera filosofisk historia, jag kommer att trilla dit och sedan stå där med tre miljoner sjukt intressanta böcker i famnen, jag kommer att släpa hem dem, trava dem på mitt skrivbord, inte hinna läsa utan må dåligt och få ångest över att jag aldrig kommer att få veta vad som står i dom.

Och precis det händer, jag plockar och plockar och plockar okontrollerbart, det är Hegel, Ingmar Persson, Tännsjö, Arendt och Camus, det är titlar som ”The moral demands of memory”, ”The state of criticism” ”The struggle against dogmatism”. Så lyckas jag hejda mig – nej, nej, nej! Jag talar till mig själv som vore jag två personer; ”en bok får du behålla, en enda att ta hem.”

”On Nietzsche” av Georges Bataille blir det, förutom böckerna om mode och astronomi då. Bataille har alltid attraherat mig och Nietzsche attraherar väl alla? Bokens första mening är Motivating this writing – as I see it – is fear of going crazy.  Jag brukar hävda, även om det inte är sant, att en boks kvalité kan förstås utifrån den första meningen.

Så är det som Nina Björk beskriver i en artikel i DN i helgen om böckers märkliga kraft som är svår att beskriva i annat än klichéer. Ord är i sig vila, eller vad tycker ni? Av bilder kan jag känna mig överrumplad som om dom knuffas medan litteratur är varsam även när den är smärtsam.

Förordet till boken är skrivit av Sylvére Lotringer. Jag vet inte om han är galen men jag tror att de flesta som skriver förord är just det. Dras personer med galenskaps-potential till förordsskrivande eller blir man galen av att skriva förord?

Comment on this post: 8 COMMENTS

21 November, 2008

De Drabbade

hans-hogra-pekfinger.jpg

hennes-hjarta.jpg

hans-rygg.jpg

Jag kände mig som en spion på bönemötena – det var jag ju också.

För alla er som inte kan få nog av mina artiklar ;-)

- Om Elisabeth Ohlson Wallins utställning Äkta på Fotografins Rum i Malmö för Kvällsposten kultur.

- Om Moki Cherry, Susanne Beckman och Toni Roos utställning på Landskrona konsthall för Kvällsposten Kultur.

- Om Tony Kristenssons utställning Rummet på Landskrona Museum för Helsingborgs Dagblad.

Comment on this post: 10 COMMENTS

19 November, 2008

≈**Ω**≈

roligt.jpg

Vid Gud (det är mitt vanligaste kraftuttryck) har jag varit less på den kontraproduktiva vördnad som antiken och kanske framförallt Platon behandlas med. Jan Stolpe har gjort en modern översättning av Platons ”Lagarna” och jag har försökt skriva en recension av boken med rötterna i vår tid och vårt seende.

Texten publicerades i Helsingborgs Dagblad i söndags.

Kom gärna med synpunkter.

Comment on this post: 0 COMMENTS

19 November, 2008

Tillbaka till Landskrona

varldens-basta-sallskap.jpg

Peter O’ Toole sa att hans idé om paradiset var ett både i storlek och i tid oändligt cocktailparty där man i all evighet kunde röra sig från ett rökfullt rum till ett annat. Min idé är ett omätligt och evigt museum där man kan röra sig genom rum med beskrivningar om allt från hur inlandsisen steg till en hög med gamla Allers från femtiotalet.

Lilla M och jag var på Landskrona Museum i helgen några sekunder efter den här bilden togs blev vi rejält utskällda. M halvsatt på elementet där bakom i några sekunder medan jag tog en bild. Precis då hon reser sig far en dam i illrosa tröja in i rummet och börjar gräla på oss. Fönsterna var larmade och visst det var ju dumt att sätta sig där, så vi; ”förlåt det var dumt… vi ska inte göra om det, nej… vi vill inte att larmet ska gå, vi ska inte göra om det, förlåt oss…” Damen bara fortsatte skälla; ”fönnstårrna är larrrmade [hon pekade på dessa] domm ärrr larrmade, hade hon suttät kvarr skullä ja blett mykke arrg, jusst dejj, näauu männsann…” (Jag får driva med skåningar, eftersom jag själv är skåning) Hon upprepade samma mening fem sex gånger förklarandes med väldig emfas och en tankeväckande glädje i sin ton att vi gjort fel. M sammanfattade incidenten med ”tråkigt men också spännande”.

Har ni blivit utskällda som vuxna någon gång?

Sedan tyckte jag att övrig musée-personal tittade snett på oss och jag trodde att rosa damen hade skvallrat men M sa att jag var paranoid och inbillade mig och det hade hon nog rätt i.

Vi köpte en massa roliga gamla vykort bland annat med herrar som gjorde gymnastik, de hade medalj på bröstet och band kring höfterna. Hela besöket var himmelskt roligt, muséet intressant, fint, vackert och mysigt – jag hoppas snart få komma dit igen – om jag vågar.

⊂ °°◊°° ⊃

Comment on this post: 10 COMMENTS

Comment on this post: 2 COMMENTS

14 November, 2008

Norrland

i-mitt-hjarta.jpg

Comment on this post: 6 COMMENTS

13 November, 2008

Pulvermat

jag-ater-inte-halvfabrikat.jpg

En glansig påse anlände i posten igår, adresserad till min sambo.

Från Lunds Energi – Din vän i vardagen. Jag hade föredragit ett bättre elavtal.

Mat som är pulver, jag har aldrig gillat det – hur känner ni?

Comment on this post: 6 COMMENTS

Comment on this post: 3 COMMENTS

9 November, 2008

Pappa

pappa.jpg

Comment on this post: 2 COMMENTS

8 November, 2008

Ornament och grått

lovecraft.jpg

När jag kom ut från Galleri 21 tog jag den här bilden. Vilken grå dag – det var upplagt för en goth-bild

Text på Kvällsposten Kultur om Thomas Kvam och Bodil Furus utställning ”Ornament och brott”  på Galleri 21 i Malmö.

Läs Adolf Loos essä;  Ornament och Brott – den fick stort inflytande i vissa kretsar.

Comment on this post: 4 COMMENTS

6 November, 2008

I Landskrona

varuintag.jpg

Somliga bilder skänks åt en av någon typ av försyn. För mig sker det sällan att en intressant verklighet också formerar sig enligt de principer som jag anser vara märkvärdiga på bild.

Igår var jag på väg från Landkrona Konsthall efter att ha sett den här utställningen. För ovanlighetens skull hade jag kameran på axeln. Jag hade parkerat bilen på någon slags innergård bakom ett hotell nere vid hamnen och jag såg ”bilden” ovan med det samma då jag kom gående mot den. Han – kocken – hade ramat in sig själv och självaste Ansel Adams skulle varit stolt över min snabba uträkning av hur snyggt hans vita klädsel, de varierade gråtonerna och allt det svarta skulle göra sig i en svart/vit bild.

Men jag var mitt framför och det vore alltför ohövligt att bara fota. Jag vill inte låta påskina att jag håller mig för god för smygfotografering, alla fotografer måste kunna vara hänsynslösa i stunden, men det finns gränser. Av erfarenhet vet jag – det är ett fenomen som varje fotograf känner till – att när man frågar den outhärdliga frågan ”får jag ta en bild” så förstör man också tillfället. Något psykologiskt sker, oftast säger den tillfrågade ”ja” men plötsligt har man en överenskommelse som folk vill leva upp till och någon som nyss sett helt naturlig ut ser plötsligt spänd och orolig ut.

Dock inte den här gången. Han sket i att jag fotograferade.

Comment on this post: 5 COMMENTS

3 November, 2008

Efter Eisenstein

det-var-nastan-fullmane.jpg

Lund

Jag blev löjligt upprymd förra veckan då jag såg att inte bara jag skrivit om ”Efter Eisenstein” – aktuell utställning på Lunds Konsthall för Kvällsposten – utan också Boel Gerell.

Även om jag vet att det inte kommer att hända för det finns varken platsmässigt eller ekonomiskt utrymme så har jag alltid varit förtjust i idén om att i samma tidning vid samma tillfälle flera olika skribenter skriver om samma sak.

Nu får ni värsta listan här hur olika tidningar skrev om ”Efter Eisenstein”. Läs dem och se om ni kan dra några slutsatser om konstkritikläget, för allting blir tydligt när jämförelserna hopar sig.

Jenny Maria Nilsson för Kvällsposten
Boel Gerell för Kvällsposten
Sinziana Ravini för Aftonbladet
Carolina Söderholm för Sydsvenskan
Linda Fagerström för Helsingborgs Dagblad
Dan Jönsson för Dagens nyheter

Gustav Holmberg på sin blogg Fotografiskt.

Comment on this post: 11 COMMENTS

1 November, 2008

Halloween

halloween.jpg

Comment on this post: 5 COMMENTS

    Archive